ΠΙΣ: Προβληματική κάθε αναπτυξιακή προοπτική με τα νέα μετρα

«Καίριο πλήγμα στα μικρομεσαία ιατρεία κι όχι μόνο»

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Προβληματική κάθε αναπτυξιακή προοπτική με τα νέα μετρα

«Προβληματική» καθίσταται κάθε αναπτυξιακή προοπτική, με τις διατάξεις του Νομοσχεδίου, ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών στις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προκαλεί επιπλέον «φόρτιση στην κοινωνία, μέσα από την περαιτέρω αφαίμαξη εισοδημάτων σε ένα ήδη δυσμενέστατο οικονομικό περιβάλλον».

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Καίριο πλήγμα στα μικρομεσαία ιατρεία κι όχι μόνο

Όσον αφορά στον κλάδο των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, «με το άρθρο 58 και την ένταξη των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2018 (παρά την έκπτωση του 15%) στο ασφαλιστέο εισόδημα και φορολογητέο εισόδημα, δίνει καίριο πλήγμα στα μικρομεσαία ιατρεία και όχι μόνο. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αύξηση της ανεργίας, η υπαλληλοποίηση του γιατρού, η φοροδιαφυγή και η εισφοροαποφυγή και η μετανάστευση, με παράπλευρες απώλειες για το Υγειονομικό Σύστημα της χώρας. Είναι λυπηρό να βλέπεις το καλύτερο επιστημονικό προσωπικό να απορροφάται από άλλες χώρες», είπε ο κ. Βλασταράκος.

Πρόσθεσε ότι για τους μισθωτούς του Δημόσιου Τομέα, «με το άρθρο 10, η μείωση της έκπτωσης του φόρου από τα 1.900 ευρώ στα 1.250 ευρώ για τους άγαμους, ή 1.300 ευρώ με ένα παιδί, αποτελεί σοβαρή μείωση του εισοδήματος. Η μείωση του πρώτου φορολογικού κλιμακίου από 22% σε 20% και της εισφοράς αλληλεγγύης, δεν είναι ισχυρό αντιστάθμισμα στην επιβάρυνση».

«Οι Νοσοκομειακοί ιατροί χρειάζονται στήριξη στα δύσκολα καθήκοντά τους»

Αναφορικά με το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όπως ανέφερε έχει στηρίξει, συνεχίζει να στηρίζει και έκανε παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ της ΟΕΝΓΕ για τις περικοπές του μισθολογίου μετά το 2012, ζητώντας να επανέλθουν στα προ του 2012 επίπεδα. «Οι Νοσοκομειακοί γιατροί, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που εργάζονται, χρειάζονται στήριξη για να μπορούν να ανταποκριθούν στα δύσκολα καθήκοντά τους», κατέληξε.

Η ΟΕΝΓΕ δεν προσήλθε στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου καταγγέλλει το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας. Όπως αναφέρει «η άρνηση της προέδρου της ΟΕΝΓΕ δεν δείχνει μόνον περιφρόνηση προς τη Βουλή. Δείχνει κυρίως περιφρόνηση προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τα αιτήματα των οποίων οφείλει να προβάλλει και να υπερασπίζεται». Ο κ. Βαρνάβας, τονίζει ότι η πρόεδρος της Ομοσπονδίας «είχε υποχρέωση να παραστεί στη Βουλή και να τοποθετηθεί στις διατάξεις που αφορούν στο Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο και θα προκαλέσουν ενδεχομένως πρόσθετη επιβάρυνση στα εισοδήματα των νοσοκομειακών γιατρών». Προσθέτει ότι «δυστυχώς, οι κομματικές παρωπίδες και η αγκύλωση αυτών που εκπροσωπούν την ΟΕΝΓΕ οδηγούν την Ομοσπονδία στο περιθώριο και την αποξενώνουν ραγδαία από τις Ενώσεις και τους νοσοκομειακούς γιατρούς της χώρας».

Διαβάστε επίσης: Γιατροί και νοσηλευτές στην 24ωρη απεργία

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

     

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
    Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ