Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από την Κίνα

Ζοού Ξιαολί: Τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, ιδιαίτερα μεταξύ Κίνας και βόρειας Ελλάδας και Αλεξανδρούπολης

ΣΕΒ: Κρίσιμη η παραγωγή τελικών αγαθών για την ελληνική οικονομία

«Η Κίνα είχε πάντα εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στις προσπάθειές σας να επιτύχετε γρήγορη ανάκαμψη» δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα, Zou Xiaoli (Ζοού Ξιαολί).

Ζοού Ξιαολί: Τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, ιδιαίτερα μεταξύ Κίνας και βόρειας Ελλάδας και Αλεξανδρούπολης

Ο Κινέζος διπλωμάτης, κατά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη, τόνισε επανειλημμένα τις «τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, ιδιαίτερα μεταξύ Κίνας και βόρειας Ελλάδας και Αλεξανδρούπολης». Ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα της ενέργειας, οι φυσικοί πόροι, η γεωστρατηγική της θέση, συνθέτουν σύμφωνα με τον κ. Ξιαολί, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πρωτεύουσας του Έβρου, η οποία βρίσκεται «στο σταυροδρόμι του νέου δρόμου του μεταξιού του 21ου αιώνα».

Διευκρίνισε πως σκοπός της επίσκεψής του είναι να μάθει περισσότερα για την περιοχή και να διερευνήσει, μέσω των συναντήσεών του με τις τοπικές αρχές και τους επιχειρηματίες, τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Λαμπάκη την «αρχή μιας περαιτέρω και αμοιβαία κοινωφελούς συνεργασίας» ανακοίνωσε τον συμφωνηθέντα προγραμματισμό αδελφοποίησης του δήμου Αλεξανδρούπολης με πόλη της Κίνας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στο εγγύς μέλλον η συνεργασία μας θα είναι πιο παραγωγική» διαβεβαιώνοντας πως καταβάλλεται προσπάθεια επίτευξης συνεργασιών στη βάση της αμοιβαίας εξυπηρέτησης των συμφερόντων των δύο χωρών.

«Ο δήμαρχος κι εγώ θα βρούμε ένα παράθυρο επικοινωνίας, μία ευκαιρία για να εξερευνήσουμε και ν’ αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες και δυνατότητες συνεργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «το πρώτο πράγμα που πρέπει να δούμε είναι να δημιουργήσουμε αποτελεσματικούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα και ιδιαίτερα το βόρειο τμήμα της Ελλάδας και την Αλεξανδρούπολη ειδικότερα», σημειώνοντας πως η περιοχή είναι λιγότερο γνωστή στον λαό της Κίνας, συγκριτικά με την Αθήνα και τη νότια Ελλάδα. Μάλιστα δεσμεύτηκε πως μετά το πέρας της επίσκεψής του θα φροντίσει να επικοινωνήσει στους πολίτες της χώρας του, τα πλεονεκτήματα της πόλης και της βόρειας Ελλάδας».

«Φέτος η Κίνα θα συμμετάσχει στη ΔΕΘ με περισσότερες από 130 εταιρίες, μεταξύ των οποίων και μερικές από τις πιο ισχυρές της χώρας»

Προς την κατεύθυνση αυτή, δήλωσε πως θα συμβάλει και η συμμετοχή της Κίνας στην 82η ΔΕΘ, ως τιμώμενη χώρα. «Φέτος η Κίνα θα συμμετάσχει με περισσότερες από 130 εταιρίες, μεταξύ των οποίων και μερικές από τις πιο ισχυρές της χώρας και εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, συμμετοχή ρεκόρ όχι μόνο στην ιστορία της ΔΕΘ αλλά και στην ιστορία των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας» δήλωσε καλώντας την επιχειρηματική κοινότητα αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση «να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία ενίσχυσης της σχέσης με την Κίνα, μέσω ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της ενέργειας, της γεωργίας, της ναυτιλίας των κατασκευών”.

Ο Κινέζος πρέσβης έκανε ειδική μνεία στις μακραίωνες σχέσεις των δύο χωρών, δήλωσε πως «βλέπουμε ο ένας τον άλλο ως μακροχρόνιους στρατηγικούς εταίρους», αναφέρθηκε στις διαφορές (γεωγραφική έκταση, πληθυσμιακά μεγέθη, οικονομικό σύστημα), τονίζοντας τα όσα ενώνουν τους δύο λαούς που «είχαν στην ιστορία τους στιγμές δόξας, πόνου και ταπείνωσης αλλά και συνεισέφεραν τα μέγιστα στον πολιτισμό και στην εξέλιξη του κόσμου».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ