Τις ενδιαφέρουσες δυνατότητες και ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο έργο της ανοικοδόμησης του Ιράκ επεσήμαναν οι ομιλητές στο 2ο Ετήσιο Ιρακινό-Ευρωπαϊκό Φόρουμ Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2017 σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Το 2ο Φόρουμ τέθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ιράκ, των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης και Εξωτερικών, της Ένωσης Αραβικών Επιμελητηρίων και της Ένωσης Ιρακινών Επιμελητηρίων, με την συνεισφορά και υποστήριξη του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Βαγδάτης και την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και των Μικτών ‘Αραβο-Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις Β2Β Ελλήνων επιχειρηματιών (60 εταιρείες) με τους ομολόγους τους Ιρακινούς επιχειρηματίες (48 εταιρείες).
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:
1) Επενδυτικές Ευκαιρίες στο Ιράκ
2) Τομείς Πετρελαίου, Φυσικού Αερίου και Βιώσιμης Ενέργειας του Ιράκ
3) Δυνατότητες για Έργα Υποδομής στο Ιράκ.
Βασικοί στόχοι και προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας Ελλάδας- Ιράκ είναι:
Εξαγωγές
- Η διεύρυνση του φάσματος των εξαγομένων στο Ιράκ ελληνικών προϊόντων, τεχνολογιών, υπηρεσιών. Το Ιράκ αποτελεί μια αγορά για ελληνικά προϊόντα, όπως π.χ. τρόφιμα, με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, ιδιαίτερα αν οι συνθήκες ασφαλείας βελτιωθούν, καθώς η χώρα προσφέρει μια σημαντική αγορά 34 εκατομμυρίων κατοίκων με προσφερόμενα από άλλες αγορές προϊόντα μέτριας η κακής ποιότητας από ελληνικές κατασκευαστικές -τεχνικές εταιρείες μεγάλων έργων υποδομής που δημοπρατούνται ή θα δημοπρατηθούν στα πλαίσια της ανασυγκρότησης της χώρας. Έμφαση πρέπει να δοθεί στις γέφυρες, τα λιμάνια, την ανακαίνιση κτηρίων και τους δρόμους.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
- Η ανάπτυξη συνεργασιών στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της περιβαλλοντικής διαχείρισης, των θαλασσίων μεταφορών, της προστασίας των λιμένων, της διαχείρισης υδάτινων πόρων και απορριμμάτων, της αμυντικής βιομηχανίας, του τουρισμού και της παροχής ιατρικών υπηρεσιών.
Επίσης, επιχειρηματικές ευκαιρίες υπάρχουν στην κατασκευή μικρών και μεσαίων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, στην αποκατάσταση δικτύων ηλεκτροδότησης, στη μεταφορά αργού πετρελαίου μέσω τάνκερ και αγωγών, στην κατασκευή και διαχείριση νοσοκομειακών μονάδων, στην προστασία λιμένων (βλ. σχετική συνεργασία με intracom), στη γεωργική τεχνολογία και τις υδατοκαλλιέργειες, στη διαχείριση υδάτων, στις αρχαιολογικές ανασκαφές και τη διαχείριση πολιτιστικών πόρων, στη ναυτιλία, στη τεχνογνωσία διαχείρισης ξενοδοχείων και τουριστικών επιχειρήσεων, στην πώληση πολεμικού υλικού και στη δημιουργία βιομηχανικής μονάδας πυρομαχικών από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.