Αναποφάσιστος φαίνεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ο κ. Τσίπρας έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους τις προηγούμενες ημέρες ότι τα σκληρότατα μέτρα που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο της συμφωνίας για το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης δεν πρόκειται να εφαρμοστούν σε περίπτωση που δεν υπάρξει συνολική λύση για το χρέος.
Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν έγινε εφικτό στο περασμένο Eurogroup, καθώς Σόιμπλε και ΔΝΤ είχαν τεράστιες αποκλίσεις στην στάση τους αναφορικά με το ελληνικό χρέος. Όμως ούτε αποδεσμεύτηκε η δόση των 7 δισ. και δέδομένης της υστέρησης φορολογικών εσόδων, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης δυσκολεύει, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά εκλογές από κάθε δημόσιο βήμα.
Αλλαγή στάσης για το χρέος
Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα μια κάπως άτσαλη επικοινωνιακή διαχείρηση του αποτυχημένου Eurogroup από την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα. Το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που απέρριψε στο Eurogroup της 22ας Μαϊου, ενώ το απόγευμα της χθες επιτέθηκε στο ΔΝΤ και στους Ευρωπαίους, που θέλουν και «την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».
Το απόγευμα πάντως μιλώντας ενώπιον των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Από τη δική μας μεριά κάναμε μια μεγάλη υποχώρηση. Δεχτήκαμε να νομοθετήσουμε την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για το 2019-2020 ώστε να καλυφθεί η μια από τις δύο προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα».
Και συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας: «Και ξέρετε βεβαίως ποια είναι η δεύτερη προϋπόθεση. Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα υλοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Και τώρα είναι καθήκον της Ευρώπης να ικανοποιήσει αυτή τη συνθήκη. Διότι ήταν η ίδια η Ευρώπη, ή μάλλον κάποιοι από τους εταίρους μας, που απαιτούν τη συμμετοχή του Ταμείου. Και αυτή η συμμετοχή δεν μπορεί να είναι a’ la carte. Δεν μπορεί να λέμε δηλαδή ναι στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα και όχι στο χρέος. Δεν γίνεται να θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο».
Επίθεση Μητσοτάκη για Eurogroup και διαπλοκή
Λίγο νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού, τόσο για τις αρνητικές εξελίξεις στο Eurogroup όσο και για την εγχώρια προσπάθεια της κυβέρνησης να στήσει ένα νέο κύκλο διαπλοκής στα ΜΜΕ.
«Στο Eurogroup είχαμε δυστυχώς μια αρνητική εξέλιξη. Δεν δόθηκε, δεν ιχνογραφήθηκε καν λύση για το χρέος, δεν δόθηκε φύλλο πορείας για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κι όλα αυτά την ώρα που ο πρωθυπουργός προεξοφλούσε δημοσίως απρόσμενα θετικές εξελίξεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Επισήμανε ότι είναι «άγνωστο από πού αντλούσε την αισιοδοξία του ο πρωθυπουργός» και αναρωτήθηκε: «Άλλη μια απάτη ή άλλη μια αυταπάτη;».
Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «αγαπάει την εξουσία, αλλά δεν αγαπάει το ίδιο και την αλήθεια» και πως «παριστάνει» τον μεταρρυθμιστή μόνο και μόνο για να παραμείνει στην εξουσία.
Χαρακτήρισε «πολιτική απάτη» τα αντίμετρα της κυβέρνησης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα εφαρμοστούν ποτέ, γιατί προϋποθέτουν επίτευξη μόνιμου πλεονάσματος 5,5%, που δεν είναι μπορεί να είναι διατηρήσιμο.
Αναφορικά με την πρόσφατη εξαγορά από τον Ιβάν Σαββίδη ποσοστού μετοχών του Mega, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, «ο κ. Τσίπρας κτίζει μεθοδικά τη δική του διαπλοκή. Τον προειδοποιούμε, όμως. Αυτός και οι νέοι συνοδοιπόροι του θα μας βρουν απέναντι. Αυτοί χαρίζουν πρόστιμα, εμείς δεν θα τους χαριστούμε. Εμείς οραματιζόμαστε μια Ελλάδα στην οποία κανείς επιχειρηματίας δεν θα χρειάζεται πρόσβαση στα ΜΜΕ για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του».
Δυο εθνικές συνταγές ανάπτυξης
Δυστυχώς, όμως, παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού για διφορούμενους χρησμούς περί χρέους και τηρημένων υποχρεώσεων και τις καταγγελίες Μητσοτάκη περί διαπλοκής και αγκύλωσης της κυβέρνησης στην καρέκλα, το ελληνικό ζήτημα δεν είναι μόνο θέμα επικοινωνιακής διαχείρισης, τουλάχιστον για την Ελλάδα. Μπορεί Σόιμπλε και ΔΝΤ να αβαντάρουν επικοινωνιακά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους με το βλέμα στις γερμανικές εκλογές, αλλά στην Ελλάδα οι κύριοι πολιτικοί παίκτες πρέπει ν΄αλλάξουν τρόπο παιχνιδιού. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασαν εχθές τα δικά τους εθνικά σχέδια για την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Με δύο διαφορετικές συνταγές όμως, τις περισσότερες φορές, το ψητό βγαίνει σούπα.