Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο

βιβλίο προσφορών

‘Ανοιξε πριν από λίγο το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 15ετούς ομολόγου. Είναι πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η άντληση ποσού 2 με 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό επιτόκιο τοποθετείται κοντά στο 2%. Οι τράπεζες-ανάδοχοι της έκδοσης είναι οις Barclays, BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

Η διπλή αναβάθμιση σε προοπτικές και αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch την Παρασκευή έδωσε στην ουσία την ημερομηνία που δεν είχε αποφασίσει ο ΟΔΔΗΧ για να κάνει το μεγάλο άλμα και να προχωρήσει στην έκδοση 15ετούς τίτλου.

Τα νέα ιστορικά χαμηλά στο δεκαετές, που διαπραγματευόταν χθες με επιτόκιο στο 1,1% από 1,3% την Παρασκευή, και στο πενταετές, στο οποίο η απόδοση έφτασε χθες στο 0,33% από 0,45% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έδειχναν ότι οι αγορές είχαν προεξοφλήσει από νωρίς το πρωί τη νέα έκδοση.

Εχθές λίγη ώρα αργότερα ήρθε η επίσημη ανακοίνωση μέσω Χρηματιστηρίου για την έκδοση τίτλου του Ελληνικού Δημοσίου με διάρκεια 15 ετών (λήξης 2035) με ανάδοχες τράπεζες την Barclays, την BNP Paribas, την BofA Securities, την Goldman Sachs International Bank, την HSBC και την JP Morgan.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τα χρήματα που θα δανειστεί άλλη μια φορά, η έκδοση δεν έχει συγκεκριμένο ύψος, αν και οι πληροφορίες θέλουν το Ελληνικό Δημόσιο να αναζητεί 2,5 δισ. ευρώ σε ένα συνολικό δανεικό πρόγραμμα για το 2020 που θα κυμανθεί από 4 έως και 8 δισ.

Ενα από τα στοιχήματα της έκδοσης είναι το επιτόκιο: Θα πρέπει να κλείσει κάτω από 2% ώστε να μπορεί ο συνολικός δανεισμός από τις αγορές να μειώσει το μέσο επιτόκιο από το 3,3% που είναι μέχρι σήμερα. Αν αυτό επιτευχθεί, θα μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε νέο αίτημα για τη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή.

Η πρόκληση για τον νέο τίτλο είναι ότι η λήξη του υπερβαίνει το χρονικό όριο «ασφαλείας» για το ελληνικό χρέος. Ως γνωστόν, με τη συμφωνία της ελάφρυνσης του χρέους το 2018 διασφάλιζε πολύ χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες ως το 2032.

Για την άμυνα

Την έξοδο στις αγορές ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών από συνέντευξη που έδινε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι ένας από τους βασικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής είναι η δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, της εισφοράς αλληλεγγύης και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. «Οφείλουμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο ώστε να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές δυνάμεις της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Προανήγγειλε, επίσης, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου αλλαγές σε όλες τις προβληματικές δημόσιες επιχειρήσεις και ανέφερε χαρακτηριστικά τον ΟΑΣΑ, τον ΟΑΣΘ και τη Λάρκο. Επίσης, προανήγγειλε και πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις μέχρι και τα τέλη Μαρτίου.

Ξεκαθάρισε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας έχει πάρει μια παράταση μέχρι και τον Απρίλιο και το νέο σύστημα που σχεδιάζεται θα προβλέπει:

– Δεύτερη ευκαιρία για επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη.

– Θα βγαίνουν στη «φόρα» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

– Δίκτυ ασφαλείας ευάλωτων νοικοκυριών.

Ο κ. Σταϊκούρας διέψευσε ότι υπήρξε διαφωνία με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούστη σχετικά με το δημοσιονομικό «αποτύπωμα» του νέου ασφαλιστικού.

Ο υπουργός Οικονομικών θα συνοδεύσει αύριο τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στο Παρίσι. Αύριο θα παρευρεθεί στο Ελληνογαλλικό Φόρουμ που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με θέμα «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται».

Το βράδυ ο υπουργός θα παραστεί σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσουν οι Γάλλοι γερουσιαστές προς τιμήν της ελληνικής αντιπροσωπείας. Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Μπρουνό λε Μερ, και στη συνέχεια θα κηρύξουν -από κοινού- την έναρξη των εργασιών του Ελληνογαλλικού Συνεδρίου.

Εντός στόχων τα έσοδα το 2019 παρά τις μειώσεις φόρων

Με μικρή υπέρβαση έκλεισαν τα έσοδα για το 12μηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2019, παρά τις μειώσεις σε ΦΠΑ, που εφαρμόστηκε τον Μάιο, και του ΕΝΦΙΑ, που εφαρμόστηκε από τον Σεπτέμβριο.

Μαζί με την υστέρηση κατά 599 εκατ. ευρώ λόγω κυρίως της υποεκτέλεσης του ΠΔΕ κατά 509 εκατ. ευρώ διαμόρφωσαν πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 5.017 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4.400 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 55.097 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 72 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 60.141 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 84 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Πηγή: eleftherostypos.gr

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

     

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
    Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ