Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διαμάχη της συγκυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, αναφορικά στα μέτρα και στα αντίμετρα της προκαταρκτικής τεχνικής συμφωνίας με τους εταίρους.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στους πολίτες το πλεόνασμα
Συγκεκριμενα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε στην κυβέρνηση να δοθούν 750 εκ. ευρώ από το πλεόνασμα πίσω στους πολίτες. Η πρότασή του αντιμετώπισε την άμεση απόρριψη από το υπουργείο Οικονομικών και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για «τεχνικούς λόγους». Με τον υπουργό Οικονομικών να προσφέρεται να πραγματοποιήσει ιδιαίτερα μαθήματα οικονομίας στον κ. Μητσοτάκη και την υπόλοιπη Νέα Δημοκρατία.
«Η ΝΔ χρειάζεται φροντιστήριο στην οικονομία»
Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, «χρειάζεται να ανοίξουμε ολόκληρο φροντιστήριο για τη ΝΔ και όχι μόνο για μαθήματα οικονομικών αλλά και για αποτελεσματική αντιπολίτευση. Μέχρι τότε, επαναλαμβάνουμε: Τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Στόχος, ο οποίος δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα επιτευχθεί, καθώς ήδη καταγράφηκε πλεόνασμα 4,2% για το 2016».
Με ξεχωριστά άρθρα για ψήφιση στη Βουλή τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τονίζει πως μέτρα και αντίμετρα θα έρθουν με ξεχωριστά άρθρα το καθένα για ψήφιση στη Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σύσσωμη την αξιωματική αντιπολίτευση να χαρακτηρίζουν «φερετζέ πολύ σκληρών μέτρων» τα αντίμετρα και να διατείνονται ότι δεν πρόκειται να τα ψηφίσουν, ανεβάζοντας ακόμη ψηλότερα το αίτημα για τη διεξαγωγή εκλογών.
Μετά το 2018 οποιαδήποτε κίνηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Είτε γίνουν εκλογές είτε όχι, το μόνο σίγουρο είναι πως τα μέτρα, είτε συνοδεύονται από αντίμετρα είτε όχι, θα έρθουν κι αυτά να προστεθούν στην ήδη κατεστραμμένη οικονομικά ελληνική οικογένεια. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας επιμένει πως η επικείμενη συμφωνία αποτελεί διέξοδο από τα μνημόνια και πως τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο εφόσον υπάρξει πρόβλεψη για τη βιώσιμότητα του ελληνικού χρέους από τους εταίρους. Ο κ. Σόιμπλε, ωστόσο, και η Γερμανία, μάλλον, έχουν διαφορετική άποψη. Παρά τα σχετικά δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο για ζυμώσεις σχετικά με το ελληνικό χρέος, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τοποθετεί όποια συζήτηση, μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος του 2018.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Φερετζές πολύ σκληρού πακέτου τα αντίμετρα
Τσακαλώτος: Ο Μητσοτάκης έπρεπε να γνωρίζει 2-3 βασικά για την οικονομία
Τσίπρας: Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας
Οποιαδήποτε ρύθμιση του ελληνικού χρέους διαψεύδει ο Σόιμπλε