Ο υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ξεκινά σήμερα διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες που θα καθορίσουν τους όρους βάσει των οποίων η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και τη σχέση της με την ΕΕ για τις επόμενες γενιές.
Ο Ντέιβις θα συναντηθεί με τον γάλλο επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην υπουργό, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 12.00 ώρα Ελλάδας. Αναμένεται να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου ύστερα από τις συνομιλίες που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν επτά ώρες.
Αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές υποβαθμίζουν τις προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτευχθεί σε μία ημέρα. Ευρωπαίοι διπλωμάτες ελπίζουν ότι αυτή η πρώτη συνάντηση και η σύνοδος στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου η Μέι θα συναντηθεί – αλλά δεν θα διαπραγματευθεί – με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ, μπορεί να βελτιώσει την ατμόσφαιρα ύστερα από κάποιες αρνητικές δηλώσεις που έγιναν και από τις δύο πλευρές.
Ντέιβιντ Ντέιβις: Τώρα, ξεκινά η σκληρή δουλειά
«Τώρα, ξεκινά η σκληρή δουλειά», δήλωσε ο Ντέιβις, προσθέτοντας ότι θέλει μια συμφωνία που να λειτουργεί και για τις δύο πλευρές. «Αυτές οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες σε κάποια σημεία, αλλά θα τις προσεγγίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο».
Ο Μπαρνιέ, λάτρης του βουνού, πέρασε το Σαββατοκύριακο στη γενέτειρά του στις Άλπεις για να «αντλήσει την δύναμη και την ενέργεια που χρειάζονται για μεγάλες διαδρομές».
Το γεγονός ότι ο Ντέιβις συμφώνησε στην ατζέντα της Δευτέρας οδήγησε κάποιους αξιωματούχους της ΕΕ στο να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της Μέι ίσως τελικά να αλλάξει γνώμη προσεγγίζοντας την άποψη των Βρυξελλών για το πώς πρέπει να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις.
Ρίχνει του τόνους ο Μπόρις Τζόνσον
Υιοθετώντας έναν τόνο συμφιλίωσης, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, φθάνοντας για τη συνάντηση με τους ομολόγους του από την ΕΕ στο Λουξεμβούργο, δήλωσε ότι προσβλέπει σε μια «ευχάριστη εξέλιξη» στις σχέσεις που θα είναι καλές για τη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη.
“Το πιο σημαντικό πράγμα θεωρώ ότι είναι τώρα… να σκεφτούμε την νέα συνεργασία, την βαθιά και ειδική συνεργασία που θέλουμε να συνάψουμε με τους φίλους μας”, δήλωσε ο Τζόνσον, που πέρυσι τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.
Ποιο Brexit;
Η εκλογική ήττα της Μέι αναζωπύρωσε την αντιπαράθεση για την Ευρώπη ανάμεσα στους Συντηρητικούς, την οποία ο προκάτοχός της Ντέιβιντ Κάμερον ήλπιζε να τερματίσει ανακοινώνοντας το δημοψήφισμα και δεν δίνει στους ηγέτες της ΕΕ σαφήνεια σχετικά με το σχέδιό της για μια «παγκόσμια Βρετανία» το οποίο οι περισσότεροι εξ αυτών θεωρούν καθαρή ανοησία.
Ενώ οι υπέρμαχοι του Brexit υποστήριξαν σθεναρά ένα ξεκάθαρο διαζύγιο από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση που πρότεινε η Μέι, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και άλλων αξιωματούχων αυτό το μήνα φάνηκαν να απηχούν τα αιτήματα των επιχειρήσεων για λιγότερο «σκληρό Brexit» και τη διατήρηση στενότερων τελωνειακών δεσμών.
Δυσαρέσκεια και ανησυχία σε Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία
Καθώς επικρατεί δυσαρέσκεια στην φιλοευρωπαϊκή Σκοτία και ανησυχία στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία θα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα ευρωπαϊκά σύνορα, το Brexit θέτει νέες απειλές για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Θα θέσει σε δοκιμασία την εφευρετικότητα χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που μάχονται ενάντια στο χρόνο για να ξεδιαλύνει τα 44 χρόνια παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ πριν η χώρα αποχωρήσει, σε 649 ημέρες από τώρα, στις 30 Μαρτίου 2019. Για τους αξιωματούχους που συνεδριάζουν τη Δευτέρα, τουλάχιστον στην πλευρά της ΕΕ, μια μεγάλη ανησυχία είναι ότι η Βρετανία βυθίζεται σε ένα κενό, χωρίς καμία συμφωνία.
Για το λόγο αυτό, οι Βρυξέλλες θέλουν κατά προτεραιότητα να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των 3 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και να τους καταβληθούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που λένε ότι το Λονδίνο θα οφείλει κατά την αποχώρησή του.
Με άλλο ένα εκατομμύριο Βρετανούς να ζουν στην ΕΕ, και η Μέι θέλει μια συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών, αν και υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Η συμφωνία για την πληρωμή του «λογαριασμού του Brexit» μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.
Αντιστέκονται οι Βρυξέλλες σε συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο
Οι Βρυξέλλες αντιστέκονται επίσης στο βρετανικό αίτημα για άμεσες συνομιλίες σχετικά με μια μελλοντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Η ΕΕ επιμένει ότι πρέπει να περιμένει μέχρι να υπάρξει μια επιγραμματική συμφωνία σχετικά με τους όρους διαζυγίου, ιδανικά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Σε κάθε περίπτωση, λένε αξιωματούχοι της ΕΕ, το Λονδίνο δεν φαίνεται πλέον σίγουρο για τις εμπορικές συμφωνίες που θα ζητήσει.
Ωστόσο, οι ηγέτες της Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, είναι επίσης αποφασισμένοι να μην κάνουν παραχωρήσεις στη Βρετανία που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
Όταν το 52% των Βρετανών ψηφοφόρων επέλεξαν το Brexit, ορισμένοι φοβήθηκαν για την επιβίωση μιας Ένωσης που έχει πληγεί από την κρίση του ευρώ και διχάστηκε για τον τρόπο που αντιμετώπισε το θέμα της μετανάστευσης. Η εκλογή του φιλοευρωπαϊστή Μακρόν και η επικράτηση του κόμματός του στο γαλλικό κοινοβούλιο στον χθεσινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών αναβίωσαν το κλίμα αισιοδοξίας στις Βρυξέλλες.