Το 1/3 των γονιδίων εκφράζεται διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες

Διαπίστωσαν οτι περίπου 6.500 γονίδια, των οποίων η δραστηριότητα εμφανίζει «προτίμηση» προς το ένα ή το άλλο φύλο σε τουλάχιστον έναν ιστό του σώματος.

gonidia

Είναι αποδεδειγμένο και οφθαλμοφανές ότι τα δύο φύλα διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους. Μερικές ασθένειες αντιμετωπίζουν περισσότερο οι γυναίκες και άλλες ασθένειες περισσότερο οι άντρες.

Έτσι, η διαφορετική αντίδραση φαρμάκων μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι σε αυτές τις βιολογικές διαφορές.

​Σύμφωνα με το Αθηναίικο Πρακτορείο Επιστήμονες από το Τμήμα Μοριακής Γενετικής του κορυφαίου Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann του Ισραήλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Σμούελ Πιετροκόφσκι, που έκαναν αυτή την δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “BMCBiology”, ανακάλυψαν ότι περίπου το ένα τρίτο των ανθρωπίνων γονιδίων που κωδικοποιούν πρωτεΐνες, παρουσιάζονται διαφορετικά στα δύο φύλα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν, άνδρες και γυναίκες ακολουθούν δύο ξεχωριστά αλλά αλληλεξαρτώμενα «μονοπάτια» εξέλιξης.ο
​Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν πληροφορίες για τον διαφορετικό τρόπο έκφρασης (τόσο της εκδήλωσης όσο και της απενεργοποίησης/σίγασης) των γονιδίων στα όργανα και στους ιστούς 550 ενηλίκων. Διαπίστωσαν ότι έτσι περίπου 6.500 γονίδια, των οποίων η δραστηριότητα εμφανίζει «προτίμηση» προς το ένα ή το άλλο φύλο σε τουλάχιστον έναν ιστό του σώματος.
​Για παράδειγμα, κάποια γονίδια που έχουν σχέση με τις τρίχες, εμφανίζονται στο δέρμα των ανδρών αλλά όχι των γυναικών, ενώ άλλα γονίδια που εμπλέκονται στη δημιουργία των μυών, εκφράζονται πιο έντονα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Αντίθετα, γονίδια που αφορούν την αποθήκευση του λίπους, δραστηριοποιούνται εντονότερα στις γυναίκες.

​Για άγνωστο λόγο, κάποια γονίδια εκφράζονται μόνο στην αριστερή κοιλία της καρδιάς των γυναικών αλλά όχι των ανδρών, ενώ μερικά γονίδια που ρυθμίζουν ένζυμα του ήπατος, είναι πιο ενεργά στις γυναίκες (πράγμα που ίσως εξηγεί τις διαφορετικές αντιδράσεις των δύο φύλων στα φάρμακα).

Κάποια άλλα γονίδια δραστηριοποιούνται κυρίως στο γυναικείο εγκέφαλο αλλά όχι στον ανδρικό (κάτι που μπορεί π.χ. να εξηγεί γιατί οι άνδρες παθαίνουν Πάρκινσον συχνότερα από τις γυναίκες).
​Επίσης, εντόπισαν ότι τα γονίδια που είναι πιο «ανδρικά» ή πιο «γυναικεία», συσσωρεύουν περισσότερες μεταλλάξεις με το πέρασμα του χρόνου, από ό,τι τα υπόλοιπα που «δουλεύουν» εξίσου και στα δύο φύλα.

Tο γιατί συμβαίνει αυτό, παραμένει θέμα προς συζήτηση.

​«Το βασικό γονιδίωμα είναι σχεδόν το ίδιο σε όλους μας, αλλά χρησιμοποιείται διαφορετικά στο σώμα μεταξύ των ανθρώπων και οι διαφορές αυτές αφορούν και τα δύο φύλα», δήλωσαν οι ερευνητές.

Τόνισαν την ανάγκη να διερευνηθούν περαιτέρω οι διαφορές μεταξύ ανδρών-γυναικών στα γονίδιά τους, επειδή αυτές έχουν επιπτώσεις στην εκδήλωση διαφόρων ασθενειών και στην ανταπόκριση των ασθενών στις θεραπείες.

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

     

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
    Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ