Στο σημερινό Eurogroup επικεντρώνεται η προσοχή όλων μας καθώς επί τάπητος τίθεται το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για την περίοδο μετά και το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος. Η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε με το πολυνομοσχέδιο τα προαπιτούμενα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και όπως, χαρακτηριστικά, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των δανειστών», όσον αφορά τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Πιερ Μοσκοβισί: Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία
Την ελπίδα να επιτευχθεί σήμερα μια συνολική συμφωνία εξέφρασε, χθες, και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, καλώντας του εταίρους της Ελλάδας να «αναλάβουν τις ευθύνες» τους. «Θεωρώ ότι στην πραγματικότητα βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter, ενώ επισήμανε ότι αν δε γίνει σήμερα, θα γίνει «εντός των επόμενων εβδομάδων».
Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας
Εξάλλου, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφέρθηκε στη δέσμευση της ευρωζώνης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, ο Γκάμπριελ άσκησε κριτική στην σκληρή θέση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Στην Ελλάδα έχουν υποσχεθεί ξανά και ξανά ελάφρυνση του χρέους, αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας κι αυτό δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της γερμανικής αντίστασης».Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εκωτερικών, το ΔΝΤ και η πλειοψηφία της Ευρωομάδας είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Απόσταση στις θέσεις ΔΝΤ και Γερμανίας για το ελληνικό χρέος.
Ωστόσο, η απόσταση μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ εξακολουθεί να υφίσταται. Χαρακτηριστικό, είναι εξάλλου, ότι η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως όλα δείχνουν δε θα βρίκσεται στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Οπότε, τουλάχιστον για σήμερα, δεν προβλέπεται να βγαίνει λευκός καπνός αναφορικά στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις των απανταχού αναλυτών τοποθετούν την όποια λύση για μετά τις γερμανικές εκλογές.