Παιχνίδια πολέμου στο Αιγαίο με φόντο το eurogroup του Μαΐου

Παιχνίδια πολέμου στο Αιγαίο με το φόντο το eurogroup του Μαΐου

Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μεσολάβησαν από τις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Άμυνας, Φικρί Ισίκ, που τόνισε πως το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία και έρχεται ακόμη μια πρόκληση από την άλλη άκρη του Αιγαίου. Ένας ακόμη τούρκος υπουργός, αυτή τη φορά ο Ομέρ Τσελίκ, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, χαρακτήρισε το Αγαθονήσι ως «τουρκικό έδαφος». Ο Τσελίκ επεφύλασσε ένα δηκτικό σχόλιο και για τον έλληνα υπουργό Αμύνης, Πάνο Καμμένο.

Παιχνίδια πολέμου στο Αιγαίο με το φόντο το eurogroup του Μαΐου

«Ο Καμμένος δεν είναι για να τον παίρνουμε στα σοβαρά»

«Ο έλληνας υπουργός Άμυνας δεν είναι «κάποιος που πρέπει να τον πάρουμε σοβαρά. Δεν φέρει το ειδικό βάρος που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί», σημείωσε ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσων, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στο Αγαθονήσι το Πάσχα. «Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκικό έδαφος. Θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις», κατέληξε ο Τσελίκ μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες προκλητικές τουρκικές δηλώσεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο την Τρίτη 25 Απριλίου σημειώθηκαν συνολικά 70 παραβιάσεις του FIR Αθηνών από μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη της γείτονος.

Υπουργείο Εξωτερικών: Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Παιχνίδια πολέμου στο Αιγαίο με το φόντο το eurogroup του Μαΐου

Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει στην κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με αφορμή το συνεχιζόμενο τουρκικό παιχνίδι τεχνητής κλιμάκωσης της έντασης, τόνισε «η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει στην κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο με την κυβέρνηση Ερντογάν». «Κάτι τέτοιο θα ήταν εις βάρος και των δύο λαών», υπογράμμισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Ο κ. Κατρούγκαλος συνέχισε πως «οι πολιτικές συνθήκες στην Τουρκία μετά το δημοψήφισμα είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν τελικά αυτές οι προκλήσεις είναι για εσωτερική κατανάλωση ή αν έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετέχει στην κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό και για τους δύο λαούς».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας αναφορικά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τόνισε: «παρόλο που δεν είναι άμεσες οι προοπτικές της Άγκυρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή ένωση, θα ήταν μεγάλο σφάλμα αν διακοπτόντουσαν – όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για τις καλές σχέσεις γειτονίας και ομαλότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Παιχνίδια πολέμου στο Αιγαίο με το φόντο το eurogroup του Μαΐου

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα περιμένει για πάντα στο κατώφλι της Ευρώπης

Εξάλλου, ο πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας στο Reuters, τόνισε πως «η Τουρκία δεν θα περιμένει για πάντα στο κατώφλι της Ευρώπης. Είναι έτοιμη να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η αυξανόμενη ισλαμοφοβία και η εχθρότητα από κάποιες χώρες μέλη συνεχιστούν».

Παιχνίδια πολέμου στο Αιγαίο με το φόντο το eurogroup του Μαΐου

Προσφυγικό – Ελλάδα και ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική

Φαίνεται, λοιπόν, πως ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν επιλέγει να πιέσει την Ευρώπη διαμέσου της Ελλάδας, προκειμένου να διατηρηθεί στην κορυφή της ευρωπαΪκής επικαιρότητας. Τι καλύτερο σκηνικό για φωτογραφία, άλλωστε, από ένα σπίτι που καίγεται. Και στο σπίτι της Ελλάδας πρόκειται να ξεσπάσει ακόμη μεγαλύτερη πυρκαγιά, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το χρέος θα οδηγούνται σε αδιέξοδο. Όσο πλησιάζουμε στο eurogroup του Μαΐου και ανοίγει ο καιρός, ο Ερντογάν θ’ ανοίξει τις κάνουλες των προσφύγων-μεταναστών.

Η κατάσταση για την ελληνική κυβέρνηση θα γίνει ακόμη πιο ασφυκτική, με το σκηνικό να θυμίζει μέρες του καλοκαιριού του 2015. Από την πλευρά της, η Γερμανία φαίνεται να εξυπηρετείται από την τουρκική στάση. Όπως και στο παρελθόν, Μέρκελ και Σόιμπλε σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία, προκειμένου να πιέσουν τον Αλέξη Τσίπρα να δεχτεί τη συμφωνία, χωρίς πρόβλεψη για το χρέος.

Ο φόβος διόγκωσης του προσφυγικού, ίσως κάνει ξανά το θαύμα του για την οικονομική διπλωματία των Βρυξελλών. Αστάθμητος παράγοντας για όλο αυτό το γεωπολιτικό, διπλωματικό πόκερ, ή Μαρί Λεπέν. Αν ο Ερντογάν ωθήσει την έξαρση του προσφυγικού πριν τις γαλλικές εκλογές, ίσως σπρώξει τη γαλλίδα, ακροδεξιά υποψήφιο πιο κοντά στη γαλλική προεδρία, και τη γερμανική ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά στην διάλυση.

Στο παιχνίδι και ο Ντόναλντ Τραμπ

Εξάλλου, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού φαίνεται να παραμονεύει και ο Ντόναλντ Τραμπ, που φαίνεται να στοχεύει σε αναταραχή της παγκόσμιας οικονομίας, διαμέσου του ΔΝΤ. Ο αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου από την Ουάσιγκτον, κατέστησε σαφές ότι «συμπάσχει στη δύσκολη κατάσταση της Ελλάδας». Σε ερώτηση του δημοσιογραφου, «τώρα στο έβδομο έτος της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, χρωστά 323 δισ. ευρώ». Και ο πρόεδρος Τράμπ απάντησε, χαρακτηριστικά, στο Μιχάλη Ιγνατίου, «Ελλάδα! Είναι σε μια τέτοια τρομερή κατάσταση, είναι απαίσιο! Είσαι Έλληνας;».

Να σημειώσουμε πως οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου έγιναν ένα μήνα μετά τον διορισμό του, Ντέιβιντ Μάλπας στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Ο Μάλπας ασκεί εδώ και πολλά χρόνια κριτική στο ΔΝΤ. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Τραμπ επέλεξε κι έναν άλλο σκεπτικιστή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον Άνταμ Λέρικ, ως αναπληρωτή του Μάλπας.

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

     

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
    Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ