Σε κοινό τόπο κατέληξαν χθες Πέμπτη δανειστές και ελληνική πλευρά αναφορικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση, τις συντάξεις χηρείας και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπως διαμήνυσε καλά πληροφορημένος κυβερνητικός παράγοντας.
Ειδικότερα, στο επίκεντρο των επαφών με τους εταίρους-δανειστές τοποθετήθηκαν τα προνοιακά επιδόματα το ύψος της απαραίτητης σχετικής χρηματοδότησης, αλλά και το καταπόσο οι ενισχύσεις θα στοχεύουν μόνο τους πολύ αδύναμους οικονομικά ή θα υπάρξη διεύρυνση των δικαιούχων.
Όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός παράγοντας, στον εξωδικαστικό μηχανισμό, απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες προκειμένου να διαμορφωθεί το οριστικό κείμενο που αφορά τα κριτήρια υπαγωγής για τους οφειλέτες με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ.
Βάσει των πληροφοριών, για την αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα απαιτείται:
- Μελέτη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις με βιβλία Β’ κατηγορίας (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) και φυσικά πρόσωπα), αλλά θα «αντιμετωπίζονται» με βάση τα έσοδα-έξοδα, δηλαδή το Ε3 και τα περιουσιακά στοιχεία τους (Ε9).
- Γι’ αυτές τις επιχειρήσεις δε θα προβλέπεται «κούρεμα» χρέους.
Αντίθετα, υπόχρεες υποβολής μελέτης βιωσιμότητας θα είναι:
οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας( ΑΕ και ΕΠΕ), ανεξαρτήτως ύψους χρεών μεταξύ του εύρους των 20-50.000 ευρώ.