Το χρηματοδοτικό εφιάλτη του 2013 ξαναζούν οι ΗΠΑ

Το χρηματοδοτικό εφιάλτη του 2013 ξαναζούν οι ΗΠΑ

Το χρηματοδοτικό εφιάλτη του 2013 φαίνεται πιθανό να αντιμετωπίσουν ξανά οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Μέχρι τις 28 Απριλίου θα πρέπει να έχει εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου και να υπογραφεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο νόμος που σχετίζεται με τη χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης. Αν αυτό δεν γίνει μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα «κατεβάσει ρολά» και θα λειτουργούν μόνο οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Μέρες του 2013 στις ΗΠΑ εν έτει 2017

Αυτό είχε συμβεί και το 2013, για 16 ημέρες, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι απαίτησαν ο σχετικός νόμος να προβλέπει περιορισμό της χρηματοδότησης του Obamacare ή καθυστέρηση της εφαρμογής του.

Τα εθνικά μνημεία και πάρκα έκλεισαν και εκατοντάδες χιλιάδες κυβερνητικοί υπάλληλοι μπήκαν σε άδεια άνευ αποδοχών. Τα σύνορα με τον Καναδά- 8.891 χιλιόμετρα- φυλάσσονταν από μόνο ένα άτομο, υπενθυμίζει το BBC.

Πριν το 2013 το ίδιο είχε συμβεί για 18 ημέρες το 1978 αλλά και δύο φορές επί εποχής Μπιλ Κλίντον, το 1995 και το 1996.

Ο νόμος συντάσσεται από τις αρμόδιες επιτροπές τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη συνέχεια αναθεωρείται και εγκρίνεται πριν υπογραφεί από τον Λευκό Οίκο.

Κι ενώ όλα έδειχνα η συμφωνία να βρίσκεται πολύ κοντά, τις τελευταίες ημέρες κάποια επιπλέον αιτήματα που έθεσε ο Λευκός Οίκος έγιναν εμπόδιο στην προώθηση του νόμου.

Μεγαλύτερο «αγκάθι» το τείχος Τραμπ στο Μεξικό

Μεγαλύτερη τριβή φαίνεται να προκαλεί το τείχος που ο Τραμπ θέλει να χτίσει στα σύνορα με το Μεξικό. Η προεκλογική του εξαγγελία ήταν ανώδυνη αλλά τώρα συνοδεύεται κι από τον «λογαριασμό» του κόστους ανέγερσης που φτάνει τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια και προκαλεί αντιδράσεις και από κάποιους Ρεπουμπλικάνους και από όλους τους Δημοκρατικούς.

Το ζήτημα αναμενόταν να τεθεί λίγο αργότερα, αλλά ο Λευκός Οίκος επιμένει πως θέλει τα πρώτα χρήματα να προβλέπονται στον νόμο αυτό, κάτι που αρνούνται σθεναρά οι Δημοκρατικοί.

Οι Δημοκρατικοί αντιδρούν ακόμη σε ρυθμίσεις σχετικά με την αφαίρεση της χρηματοδότησης του προγράμματος Planned Parenthood, την αύξηση των αμυντικών δαπανών και τον τερματισμό χορήγησης επιδομάτων στους δικαιούχους του Obamacare.

Η ψήφος των Δημοκρατικών είναι εν προκειμένω καθοριστική καθώς για να περάσει ο νόμος χρειάζεται 60 ψήφους στη Γερουσία και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μόνο 52.

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

     

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
    Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ