Την ικανοποίησή τους για «το ενδιαφέρον και την αναγνώριση του προβλήματος» από την κυβέρνηση , προσδοκώντας, ταυτόχρονα, σε «καλόπιστη ακρόαση, ανταλλαγή απόψεων και άμεση επίλυση», δύο «καίριων» σημείων του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΠΧΣΑΑ), εκφράζουν, σε σχετική ανακοίνωση τους, 131 επιχειρηματίες που ανέδειξαν το ζήτημα.
Συγκεκριμένα, συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γγ. Βιομηχανίας Ευστράτιος Ζαφείρης είχε διευκρινίσει ότι με τον νόμο 4442/16 έχει δοθεί παράταση μέχρι και τις 8.8.2019, των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων χαμηλής και μέσης όχλησης, για τις οποίες προβλεπόταν από το ΠΠΧΣΑΑ και από παλαιότερο νόμο (4155/14) η μετεγκατάστασή τους ως το τέλος του χρόνου. Αυτό συνέβη – κατά τον κ. Ζαφείρη – προκειμένου να μελετηθεί διεξοδικότερα το ζήτημα και να εξευρεθεί μια πιο μακροπρόθεσμη και «οριστική» λύση.
Αγωνία για την εκκρεμότητα οριστικής λύσης
Στην ανακοίνωση εκφράζονται ευχαριστίες για «την ανταπόκριση της κυβέρνησης και του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας Ευστράτιου Ζαφείρη», αλλά ταυτόχρονα και αγωνία για την εκκρεμότητα οριστικής επίλυσης, την οποία, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ζητούν όλοι οι φορείς, ενώ επισημαίνεται πως ήδη στην περιοχή παρατηρείται και τάση «αποεπένδυσης».
«Ο κίνδυνος είναι στη χωροταξία», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση που υπογράφει εκ μέρους της κίνησης ο επιχειρηματίας Νίκος Φιλίππου, ενώ επισημαίνεται ότι ούτε στην Αττική ούτε στην Ε.Ε. ισχύουν αντίστοιχες χωροταξικές προβλέψεις. Σημειώνεται, επίσης, ότι «δεν είναι δύσκολη η επίλυση» και ότι «δεν χρειάζεται νόμος», αλλά η απλή διαγραφή των συγκεκριμένων δύο προβλέψεων από το ΠΠΣΧΑΑ.
«Να διαγραφούν οι παράγραφοι για τις υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις στο χωροταξικό και να διαγραφούν οι ήδη νομικά άκυροι χάρτες ερήμωσης Σεβέζο του 2009» τονίζουν οι 131 επιχειρηματίες στην ανακοίνωσή τους, υπενθυμίζοντας και παλαιότερη σχετική γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.