Η ινομυαλγία είναι μια μορφή ρευματισμού και πιο συγκεκριμένα έξω-αρθρικού ρευματισμού, καθώς αφορά πόνο στους μυς και όχι στις αρθρώσεις.
Ο πάσχων από ινομυαλγία υποφέρει από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο , καθώς οι μύες, οι τένοντες και οι ινώδεις ιστοί παρουσιάζουν άλγος που συνυπάρχει με κόπωση και διαταραχές ύπνου. Η ινομυαλγία προσβάλλει κυρίως νεαρά άτομα και γυναίκες μέσης ηλικίας.
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το φαινόμενο, καθώς σύμφωνα με έρευνες το 8% των ασθενών που εισέρχεται στα ιατρεία έχει προσβληθεί από ινομυαλγία. Ο ασθενής προσέρχεται στο ιατρείο με συμπτώματα κόπωσης , αισθήματα απόγνωσης ,διατάραξη ικανότητας προσαρμογής και επιτέλεσης άλλων καθημερινών καθηκόντων.
Η ινομυαλγία χαρακτηρίζεται από:
- Διάχυτο πόνο
- Ακαμψία
- Κούραση
- Μη αναζωογονητικό ύπνο
- Γνωστικές δυσκολίες, άγχος, κατάθλιψη
Τα συμπτώματα μερικές φορές αρχίζουν μετά από ένα φυσικό τραύμα, ένα χειρουργείο, μία λοίμωξη ή από έντονο ψυχολογικό στρες. Η ινομυαλγία δεν είναι ψυχικό νόσημα και δεν θεραπεύεται με ψυχοφάρμακα.
Οι δυσλειτουργίες που συνοδεύουν την βλάβη στην ινομυαλγία είναι:
- Περίσσεια διεγερτικών νευροδιαβιβαστών
- Χαμηλά επίπεδα ανασταλτικών νευροδιαβιβαστών
- Χαμηλά επίπεδα τριφωσφορικής αδενοσίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια
- Δυσλειτουργία του άξονα υποθαλάμου υπόφυσης
- Χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης και αυξητικής ορμόνης
- Διαταραγμένη φυσιολογία ύπνου
- Αυξημένη σωματοποίηση ψυχολογικού στρες
Φυσικά υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της νόσου ή τουλάχιστον μείωσης της σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα της. Κάποιος που πάσχει από ινομυαλγία καλό θα ήταν να εφαρμόσει τα παρακάτω: μείωση του στρες, καλός και επαρκής ύπνος , αποφυγή της καθιστικής ζωής, διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μεσογειακά προγράμματα διατροφής και τέλος αποφυγή έκθεσης στο κρύο, καθώς αυξάνει το μυϊκό σπασμό. Εφαρμόζοντας τα παραπάνω ,τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν και θα επανέλθετε στα φυσιολογικά επίπεδα. Η επίσκεψη βέβαια σε έναν γιατρό αν ο πόνος είναι έντονος θα ήταν απαραίτητη.