Μεγάλη επένδυση για τη γεωθερμία στην Καβάλα

Θερμοκήπια με τη χορηγία της φύσης

Μεγάλη επένδυση για τη γεωθερμία στην Καβάλα

Παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, εγκαινιάζεται αύριο, ανατολικά της Καβάλας, μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στο χώρο της ανθοκομίας, που βασίζει εξολοκλήρου τη λειτουργία της στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής του Ερατεινού του Δήμου Νέστου. Στην τελετή των εγκαινίων θα παραβρεθούν ακόμη ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, υπηρεσιακοί παράγοντες, καθηγητές πανεπιστημιακών γεωπονικών σχολών της βόρειας Ελλάδας και εκπρόσωποι τοπικών αρχών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Στα 10 εκατ. ευρώ η συνολική επένδυση της «selecta one»

Ο λόγος για την επένδυση της εταιρείας «selecta one», που προήλθε από τη συνένωση της «selecta hellas», θυγατρικής της γερμανικής «selecta one», με τις ελληνικές «Αγροχούμ ΑΕ» και «Αγροφλόρα ΑΕ». Η επένδυση που υλοποιήθηκε μέχρι στιγμής ανέρχεται στο ποσό των 7 εκατ. ευρώ (α΄ φάση) και περιλαμβάνει 35 στρέμματα θερμοκηπίων. Περίπου 25 στρέμματα ακόμη περιλαμβάνει η δεύτερη φάση της επένδυσης, ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Η επιχείρηση παράγει έρριζα μοσχεύματα καλλωπιστικών ανθοκομικών φυταρίων με τη χρήση του γεωθερμικού ρευστού του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού Καβάλας και για πρώτη φορά σε συνεργασία με τον Δήμο Νέστου χρησιμοποιούνται τα θερμά νερά μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Νέστου.

Εξαγώγιμο σε ποσοστό 95% με 99% το παραγόμενο προϊόν

Μιλώντας στο ΑΠΕ– ΜΠΕ, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Γιάννης Παπαθεοχάρης, υπογράμμισε ότι «το παραγόμενο προϊόν της εταιρείας, τα έρριζα μοσχεύματα, είναι εξαγώγιμο προϊόν σε ποσοστό 95% με 99% και μάλιστα στις χώρες Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, όπου εφαρμόζονται τεχνολογία και know how, που χρησιμοποιούνται μόνο από ακόμα τρεις-τέσσερις εταιρίες ανά τον κόσμο. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν (επιστημονικό προσωπικό και εργατικό δυναμικό) ξεπερνούν ήδη τις 120, ενώ αναμένεται να ανέλθουν σε 150-160 με την επέκταση της επένδυσης».

«Πέρα από τις προφανείς άμεσες και έμμεσες κοινωνικο-οικονομικές επιδράσεις της εν λόγω επένδυσης στην απασχόληση και την οικονομία», επισημαίνει ο κ. Θεοχάρης, «αξίζει να αναφερθεί ότι η εν λόγω επένδυση έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει και ύψιστα περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς η λειτουργία της μονάδας φέρει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Η γραφειοκρατία καθυστέρησε την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου

Η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού του Δήμου Νέστου αποτέλεσε προτεραιότητα από όλες τις διοικήσεις αναγνωρίζοντας τα μέγιστα και πολλαπλά οφέλη που μπορούν να ανακύψουν. Ωστόσο, τα γραφειοκρατικά προβλήματα αρχικά και εν συνεχεία η οικονομική κρίση καθυστέρησαν την αξιοποίηση του. Η επιμονή, όμως, και η συνέπεια των επενδυτών μαζί με τη συστηματική προσπάθεια που κατεβλήθη απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, απέδωσε τελικά καρπούς.

Το 2007 ο Δήμος Νέστου µίσθωσε από το Ελληνικό Δημόσιο το γεωθερμικό πεδίο του Ερατεινού. Στη συνέχεια εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ µε χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ. Μ’ αυτά τα χρήματα ο Δήμος Νέστου πραγματοποίησε διάνοιξη τριών γεωτρήσεων παροχής ζεστού νερού και κατασκεύασε δυο υπόγεια δίκτυα. Το έργο ολοκληρώθηκε στις 31/12/2015 και έπρεπε ο δήμος σύμφωνα µε την υποχρέωση που είχε από το πρόγραμμα να βρει χρήστες του γεωθερμικού πεδίου.

Ο δήμαρχος Νέστου, Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η πρώτη “κρούση” ήταν προς τους αγρότες της περιοχής της πεδιάδας του Νέστου, όμως δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

«Στις αρχές του 2016», συνεχίζει ο δήμαρχος Νέστου, «που παραδόθηκε ολοκληρωμένο το έργο των γεωτρήσεων και δικτύων έγινε πρόσκληση για την κατάθεση ενδιαφέροντος για τη χρήση του γεωθερμικού ρευστού από αγρότες. Δυστυχώς λόγω της οικονομικής συγκυρίας η πρόσκληση αυτή κατέληξε άγονη και ο Δήμος προχωρεί στην υπογραφή συμφωνίας με την εταιρεία «selecta hellas» για τη διάθεση γεωθερμικού δυναμικού για τη θέρμανση 60 στρεμμάτων υδροπονικών θερμοκηπίων παραγωγής καλλωπιστικών φυτών».

Ο κ. Τσομπανόπουλος υπογραμμίζει πάντως ότι η υλοποίηση της νέας αυτής επένδυσης στην καρδιά μιας αμιγώς αγροτικής κοινωνίας, όπως είναι η περιοχή του Νέστου, δημιουργεί μία διασφαλισμένη πύλη εισόδου σε μια εξειδικευμένη αγορά του εξωτερικού με γενικότερα οφέλη για τον τόπο.

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

     

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
    Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ