Με αργούς ρυθμούς η ανάπτυξη στο ευρωπαϊκό λιανεμπόριο

Στην Ελλάδα αναμένεται ελαφρά αύξηση 1% για το 2017

ΕΣΕΕ: Στα περσινά επίπεδα η αγοραστική κίνηση την Κυριακή

Το 2016, οι καταναλωτές των 28 χωρών της ΕΕ διέθεταν κατά μέσο όρο 16,153 ευρώ ανά άτομο, το οποίο ανέρχεται σε +0,7% (καθαρή αξία) περισσότερη αγοραστική δύναμη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της GfK.

Σημειώνεται ότι οι διαφορές των συναλλαγματικών ισοτιμιών επηρεάζουν αρνητικά αυτόν τον ρυθμό αύξησης, ιδιαίτερα η υποτίμηση της βρετανικής λίρας. Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την έρευνα, μετά από δύο έτη πτώσης του κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο, στην Ελλάδα αναμένεται ελαφρά αύξηση 1% για το 2017

Η έρευνα της GfK προβλέπει σταθερή αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 1,4% για τις 28 χώρες της ΕΕ το 2017. Εξαιρώντας την Μεγάλη Βρετανία, ο κύκλος εργασιών λιανικής αυξάνεται κατά 2,2%. Οι περιοχές που παρουσίασαν ανάπτυξη το προηγούμενο έτος είναι και πάλι μεταξύ των πρωτοπόρων για το 2017. Η Ρουμανία παρουσίασε αύξηση 9,8% και η Ουγγαρία αύξηση 5,7%.

Αύξηση κύκλου εργασιών για Κροατία, Βουλγαρία και χώρες της Βαλτικής

Επίσης, η έρευνα δείχνει αύξηση του κύκλου εργασιών μεταξύ 4 και 5,5% για την Κροατία, τη Βουλγαρία και τις χώρες της Βαλτικής. Αύξηση του κύκλου εργασιών 5,3% προβλέπεται για την Πολωνία λόγω της ανατίμησης του πολωνικού ζλότι καθώς και της αύξησης των εισοδημάτων και των τιμών.

Σύμφωνα με την GFK, η μακρόχρονη τάση μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης στο λιανεμπόριο συνεχίστηκε το 2016. Τα αναθεωρημένα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό δαπάνης στο λιανεμπόριο ανέρχεται 31,3% στις 28 ευρωπαϊκές χώρες το 2016, ενώ το μερίδιο του προηγούμενου έτους ανέρχονταν στο 31,4%. Οι Ευρωπαίοι ξοδεύουν ολοένα και περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημά τους στους τομείς της υγείας και της γαστρονομίας, καθώς επίσης στις online αγορές και σε κόστη διαβίωσης.

Αποπληθωρισμό σημείωσαν 11 ευρωπαϊκές χώρες

Με αύξηση 0,3%, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στις 28 Ευρωπαϊκές χώρες το 2016 ήταν μόλις λίγο πάνω από τον μηδενικό πληθωρισμό που χαρακτηρίστηκε το 2015. Το 2016, έντεκα ευρωπαϊκά έθνη σημείωσαν ακόμη και αποπληθωρισμό. Αυτή ήταν συγκεκριμένα η περίπτωση σε χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πληθωρισμό 1,8% για το 2017 στις 28 χώρες της ΕΕ. Οι Εσθονοί (2017: +2,8%) και ιδιαίτερα οι Βρετανοί καταναλωτές (2017: +2,5%) καλούνται να προσαρμοσθούν το 2017 σε αυτές τις συνθήκες.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ