Στη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας με τον υπουργό κ. Κώστας Γαβρόγλου, ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι ένα πάγιο αίτημα των φοιτητών πενταετούς φοίτησης (σχολές Πολυτεχνείου, Γεωπονικές ) αντιμετωπίζεται με την αναγνώριση του τελευταίου έτους ως μεταπτυχιακού.
Τα πτυχία των αποφοίτων των Πολυτεχνείων και άλλων Σχολών από το έτος 2017-2018 θα κατατάσσονται στο επίπεδο 7 (επτά) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (μεταπτυχιακό επίπεδο). Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, ανέφερε ότι υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία με τα επιμελητήρια για επίλυση προβλημάτων σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πλαίσιο με οκτώ (8) επίπεδα, στα οποία κατατάσσονται αρχικά οι τίτλοι σπουδών /τα προσόντα, που έχουν αποκτηθεί μέσω του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης μετά από πιστοποίηση.
Ο υπουργός κος Γαβρόγλου συμπληρωματικά πρόσθεσε ότι η αναγνώριση των πτυχίων πενταετούς φοίτησης ως μεταπτυχιακών είναι ένα μέτρο που βοηθάει συνολικά, δεν είναι ένα μέτρο αποκλειστικά για ένα προνόμιο που θα έχουν οι πολυτεχνικές Σχολές.
Νέο μνημόνιο ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Καθόλου τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Παιδείας μετά από ένα πολύ μεγάλο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υπογραφή συμπληρωματικού μνημονίου για την εκπαίδευση. Στο νέο μνημόνιο προβλέπονται αλλαγές στο ωράριο των εκπαιδευτικών, αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων και νέος νόμος για την ιδιωτική εκπαίδευση. Αλλαγές οι οποίες προβλέπονται στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ και έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του ΟΟΣΑ των αρχών και των θεσμών.
Προβλέπονται η υιοθέτηση συγκεκριμένων ωρών για κάθε εκπαιδευτικό, αναλογίες μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό.
Για την εκπαίδευση η κυβέρνηση θα υιοθετήσει τριετές σχέδιο δράσης το ποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπει τη δημιουργία Εθνικού Απολυτηρίου και κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Για την ιδιωτική εκπαίδευση ο νόμος παραμένει ( προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα καταβολής ΦΠΑ) ενώ οι απολύσεις των εκπαιδευτικών θα εξετάζονται από τα δικαστήρια, η σύνθεση των οποίων θα διασφαλίζει αντικειμενικότητα ανά υπόθεση, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από το υπουργείο.
Το σχέδιο θα προβλέπει αναβάθμιση του σώματος αξιολογητών για μελέτες και εξετάσεις πιστοποίησης, στρατηγική για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την αρχική και συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση.
Τέλος για τους παρόχους εκπαίδευσης και για τα ιδιωτικά ιδρύματα θα τεθούν κριτήρια ποιότητας και ένα πλαίσιο κοινών κανόνων μη διάκρισης δημιουργώντας υψηλότερα standards.
Νέες εξαγγελίες για προσλήψεις εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία από τον πρωθυπουργό
Για τρίτη φορά ο πρωθυπουργός κος Τσίπρας, στη χθεσινή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξήγγειλε την πρόσληψη εκπαιδευτικών, θέμα όμως όπως ανέφερε το οποίο θα εξεταστεί μέσα στο 2017 και οι προσλήψεις θα έχουν ορίζοντα τριετίας!
Στις εξαγγελίες ανέφερε και επέκταση του θεσμού των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών, αλλά δεν διευκρίνισε εάν θα επαρκεί το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι κτηριακές εγκαταστάσεις και εάν οι μαθητές θα βρίσκονται στο χώρο του σχολείου χωρίς ουσιαστικά να έχουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Διαβάστε επίσης: Κατάργηση των Πανελλαδικών οραματίζεται ο Τσίπρας