Λιμάνι στον Νότο της Ευρώπης και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη “πιάνει” για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο η re:publica, ένα από τα μεγαλύτερα συνεδριακά γεγονότα για τον ψηφιακό πολιτισμό παγκοσμίως, που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κι εκατοντάδες ομιλητές “πρώτης γραμμής” κάθε χρόνο.
H re-publica, που ιδρύθηκε ως θεσμός στο Βερολίνο εν έτει 2007 κι έκτοτε παρουσιάζει συνεχή άνοδο μεγεθών, εκτιμάται ότι μπορεί να διαφημίσει ευρέως τη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύοντάς τη διεθνώς ως μια πόλη με δυναμικό, νεανικό και εξειδικευμένο πληθυσμό, που μέσα σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες συντηρεί κι αναπτύσσει τεχνολογική κουλτούρα και γεννά δυνατές νεοφυείς επιχειρήσεις στον χώρο της τεχνολογίας και των web analytics.
Οι επιδόσεις της re:publica
Ενδεικτικό της απήχησης της re:publica είναι το γεγονός ότι, για την περσινή επετειακή διοργάνωση στο Βερολίνο (#rpTEN), που κάλυψε 35.000 τ.μ. και προσέλκυσε 8.000 επισκέπτες και 770 ομιλητές από 60 χώρες, η ιστοσελίδα re-publica.de δέχτηκε 12,5 εκατ. “χτυπήματα” από 170.000 μοναδικούς χρήστες, γράφτηκαν 400 online άρθρα με εκτιμώμενη διάχυση σε 102,3 εκατ. αναγνώστες και έγιναν 104.000 tweets από 21.000 χρήστες. Συνολικά, το μήνυμα της re:publica του 2016 υπολογίζεται ότι έφτασε online σε 473 εκατ. ανθρώπους (για λόγους συγκρίσεων υπενθυμίζεται ότι ο πληθυσμός της ΕΕ ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. άτομα).
Και για τη φετινή re:publica (#rp17), η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται σήμερα στον επιβλητικό χώρο βιομηχανικής αισθητικής του Station Berlin, αναμένονται αντίστοιχα υψηλά μεγέθη.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκε στο Βερολίνο για την έκθεση, της οποίας το μήνυμα της “οργανωμένης αγάπης” (#LoveOutLoud), που έχει ως στόχο την αποδυνάμωση της ρητορικής του μίσους, βρίσκεται παντού: στις οθόνες των συρμών του μετρό, σε στάσεις λεωφορείων, ακόμη και στη συνείδηση των Βερολινέζων, που όταν σε δουν να περπατάς στον δρόμο με το χαρακτηριστικό “βραχιολάκι” της έκθεσης στον καρπό, σπεύδουν να σου δώσουν οδηγίες για τον προορισμό σου ή απλά σου χαμογελούν πλατιά.