Έρχονται οι σχολές χειρισμού drone

Ποινή φυλάκισης 40 μηνών στον 23χρονο Ρομά που πυροβόλησε στο Μενίδι

Σε λειτουργία έχει τεθεί από τις 22 Μαΐου το πληροφοριακό σύστημα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν το drone τους, όπως ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Πρακτορείο 104,9 FM”, η τμηματάρχης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), Νατάσσα Τσότρα. Στο νέο σύστημα θα γίνεται η καταχώρηση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones), διαδικασία που “σε ποσοστό 95% είναι ανέξοδη για τον ιδιοκτήτη” τονίζει η κα Τσότρα, περιγράφοντας το νέο σύστημα ως πολύ φιλικό και απλό στη χρήση.

Σε ταχύτατο ρυθμό η δήλωση drone

Με τη λειτουργία αυτού το νέου συστήματος στην επίσημη ιστοσελίδα ypa.gr και τον ειδικό ιστοχώρο με τη σήμανση ΣμηΕΑ, είναι εφικτό για κάθε drone να δηλωθεί «με ταχύτατο ρυθμό και άμεσα ή το πολύ μέσα σε μια ημέρα να λάβει τρεις ειδικούς αριθμούς και με αυτούς να πάρει την έγκριση για να υποβάλει σχέδιο πτήσης». Η συγκεκριμένη διαδικασία δε υποβολής ενός σχεδίου πτήσης, αφορά μόνο τα Συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΣμηΕΑ), που θα πετούν για ψυχαγωγική χρήση σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από το σημείο όπου βρίσκεται ο χειριστής, ενώ ταυτόχρονα για πτήση μέχρι και σε απόσταση 500 μέτρων από τον χειριστή το κόστος είναι μηδενικό. Μοναδικός στόχος από την πλευρά της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας είναι “ο έλεγχος του Εναέριου Χώρου και η ασφάλεια των πτήσεων είτε μιλάμε για χρήση ψυχαγωγική, είτε για επαγγελματική (καθώς) υπάρχουν περιοχές όπου η πτήση είναι επικίνδυνη ή/και απαγορευμένη” τονίζει η Τμηματάρχης της ΥΠΑ.

Νέες θέσεις εργασίας και Σχολές Χειρισμού Drone

Ολοκληρωτική δε είναι από σήμερα και η αλλαγή στην Ελλάδα της διαδικασίας μέσα από την οποία θα μπορεί κάποιος να λειτουργεί ένα σύστημα Μη Επανδρωμένου Αεροχημάτος για επαγγελματική χρήση: “Βρισκόμαστε στη διαδικασία αδειοδότησης των πρώτων εκπαιδευτικών κέντρων και σύντομα θα έχουμε τις πρώτες εκπαιδευτικές σειρές υποψηφίων χειριστών drone προκειμένου να κάνει κανείς επαγγελματική χρήση drone, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχει άδεια χειριστή από την ΥΠΑ” σημειώνει η κα Τσότρα αναφερόμενη στη νέα πλέον πραγματικότητα για την επικράτεια. Σημειώνει δε πως οι πρώτοι πτυχιούχοι χειριστές ΣμηΕΑ θα προέλθουν από τα νέα αυτά κέντρα στο άμεσο μέλλον.

Εκπαιδευτές drone-ΣμηΕΑ

Για τη λειτουργία δε αυτών των εκπαιδευτικών κέντρων είναι ταυτόχρονα απαραίτητη και μια νέα κατηγορία επαγγελματιών που προκύπτει από τη δημιουργία τους, αυτή των Εκπαιδευτών ΣμηΕΑ. “Τα εκπαιδευτικά κέντρα έχουν δηλώσει τους πρώτους εκπαιδευτές-χειριστές που θα περνούν από ειδικές δοκιμές (skill tests) στο πλαίσιο της διαδικασίας” τονίζει η Τμηματάρχης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, προσθέτοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ήδη για αυτές τις θέσεις εργασίας”.

Προκύπτει μια «νέα αγορά που θέλει η ΥΠΑ να εξασφαλίσει» καταλήγει η κα Τσότρα, που εξηγεί πάντως πως η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά σε κάθε περίπτωση “μόνο την ανώτερη, ειδική αγορά των drone”, με στόχο την επαγγελματική χρήση, τη μόνη που έχει και κόστος όπως προβλέπεται με βάση το σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις 10 Μαΐου.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ