Από περήφανοι νησιώτες γίναμε… πένητες δεσμώτες

Από περήφανοι νησιώτες γίναμε... πένητες δεσμώτες

Εμείς οι νησιώτες, θέλω να πιστεύω, είμαστε περήφανη φάρα. Η προαιώνια ενασχόλησή μας με τη θάλασσα μάς έχει κάνει λίγο πιο ανοιχτόμυαλους ανθρώπους. Ειδικά εμείς, που κάποτε τον προηγούμενο αιώνα νιώσαμε τη προσφυγιά και την ανθρώπινη τραγωδία βαθιά στο πετσί μας, είμαστε λιγάκι αλλιώς.

«Άνθρωποι κυνηγημένοι από Θεό κι ανθρώπους»

Εδώ και μερικά χρόνια αυτός ο εφιάλτης επέστρεψε στις ακτές μας. Άνθρωποι κυνηγημένοι από Θεό κι ανθρώπους. Πληγωμένοι και βασανισμένοι από τον πόλεμο και τη φτώχεια τρέχουν προς τα χώματά μας για να σωθούν. Δυστυχώς, δεν είμαστε όπως παλιά. Η κρίση άδειασε τις τσέπες μας, αλλά όχι και την ψυχή μας.

Από την πρώτη στιγμή προστρέξαμε στους συνανθρώπους μας κι ας ήταν άλλης φυλής, άλλης θρησκείας, άλλης τάξης. Ό,τι και να ‘ναι, απ ‘όπου να ‘ναι  είναι άνθρωποι! Έχουν τις ίδιες ελπίδες, τα ίδια όνειρα, τους ίδιους φόβους! Και τα δικά τους παιδιά θέλουν να μεγαλώσουν όπως θέλουν και τα δικά μας! Και τα δικά τους παιδιά πεθαίνουν, όσο πεθαίνουν και τα δικά τους.

«Κλεισμένοι στα στρατόπεδα υποδοχής, νιώθουν να τους τελειώνουν μέρα τη μέρα οι ελπίδες»

Οι άνθρωποι αυτοί είναι πια πολύ καιρό στα μέρη μας. Και οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι αυτές που είναι. Κλεισμένοι στα στρατόπεδα υποδοχής, νιώθουν να τους τελειώνουν μέρα τη μέρα οι ελπίδες. Αναπόφευκτα επαναστατούν. Σπάνε, καίνε, αλληλομαχαιρώνονται. Το πρόβλημά τους πρέπει να λυθεί το συντομότερο. Είπαμε, οι όποιες ελπίδες τους κοντεύουν να εξαντληθούν.

Όπως κοντεύουν να εξαντληθούν και οι δικές μας ελπίδες. Δεν είναι αγαπητό μου mikromeseos.gr μόνο ο ΦΠΑ. Δεν είναι μόνο η φτώχεια από τις επιχειρήσεις μας που ολοένα κλείνουν και που ο κόσμος μας μένει χωρίς δουλειά! Δεν είναι που τα χρέη μάς σφίγγουν το λαρύγγι και πνιγόμαστε καθημερνά ή που οι τουρίστες σταμάτησαν να έρχονται στα μέρη μας το καλοκαίρι. Προσωπικά, αγαπητό μου mikromeseos.gr, βλέπω την πανσιόν μου να μαραζώνει, αλλά δεν είναι μόνο αυτό που με τρελαίνει!

«Τώρα νιώθουμε το νησί μας φυλακή και σιχτιρίζουμε την τύχη μας»

Περισσότερο είναι που εμείς οι νησιώτες, από κει που ήμαστε περήφανοι για τη νησιωτική μας καταγωγή, τώρα νιώθουμε το νησί μας φυλακή και σιχτιρίζουμε την τύχη μας. Που βλέπουμε τον τόπο μας και τα παιδιά μας να βυθίζονται σε μια κατάσταση που δεν αλλάζει. Που μέρα με τη μέρα γίνεται και χειρότερη. Όλοι το καταλαβαίνουν πια! Κι εμείς εδώ στα νησιά κι εσείς εκεί στην ηπειρωτική Ελλάδα. Όλοι το ξέρουν και όλοι νιώθουν ανήμποροι να το αλλάξουν. Όπως και με την οικονομική κρίση, όλοι μοιάζουν σαν να το ‘χουν αποδεχτεί και είναι έτοιμοι να πάνε παρακάτω.

«Τα επιδόματα είναι προμηνύματα»

Όμως εμείς οι νησιώτες δε μπορούμε να πάμε παρακάτω. Εδώ είναι ο τόπος μας και δε μπορούμε να κάνουνε βήμα! Και να θέλουν δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα! Είμαστε αλυσοδεμένοι στον πάτο και κάποιος μας έχει ρίξει τσιμέντο στα πόδια. Τα επιδόματά τους είναι βεβαίως κάτι. Γιατί απέναντι στη φτώχεια που μας θερίζει, έστω και τα ημίμετρα είναι κάτι. Είναι κάτι απ’ όλα εκείνα που συγκροτούν το νησιωτικό ιδρυματισμό στον οποίο μάς καταδίκασαν. Τα επιδόματα είναι προμηνύματα! Μάς βοηθούν να εξοικειωθούμε μ’ όσα μας ετοιμάζουν, για όσα από καιρό έχουν συνεννοηθεί για μας!

«Μας αιχμαλώτισαν στα ίδια τα νησιά μας»

Το κράτος, η Ευρώπη, όλοι μάς έκαναν μαζί με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην άκρη! Μάς έβγαλαν και μας παράτησαν στο περιθώριο αυτής της προοδευμένης κοινωνικά και οικονομικά γηραιάς ηπείρου! Μας αιχμαλώτισαν στα ίδια τα νησιά μας! Οι πρόσφυγες είναι κλεισμένοι μέσα στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας κι εμείς είμαστε φυλακισμένοι έξω απ’ τα σύρματα.

Από περήφανους νησιώτες-ακρίτες, μάς μετέτρεψαν σε πένητες-δεσμώτες! Ως αντάλλαγμα, αν είμαστε καλά παιδιά ίσως μας επιβραβεύσουν με κανένα επιδοματάκι και με καμιά εκπτωσούλα στο ΦΠΑ! Όπως στους μελλοθάνατους δίνουν την ευκαιρία να διαλέξουν το τελευταίο τους γεύμα πριν την εκτέλεση.

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ