Με παραμύθια και με ρετσίνα δε βγαίνει ο μήνας στην… Ελευσίνα

Με παραμύθια και με ρετσίνα δε βγαίνει ο μήνας στην... Ελευσίνα

Ως γέννημα θρέμμα Ελευσίνας, είχα την τύχη να δω την πόλη μου ν’ αλλάζει από το κακό στο χειρότερο τις τελευταίες δεκαετίες. Από μικρό παιδάκι θυμάμαι το διαχρονικό περιβαλλοντικό πρόβλημα στην Ελευσίνα και στην ευρύτερη περιοχή. Από μωρά, ποτέ μας δε μπορέσαμε να κάνουμε έστω και μια βουτιά στη θάλασσα που λούζει την πόλη μας. Κάτι τέτοιο θα ήταν, άλλωστε, καθαρή αυτοκτονία.

«Οι κάτοικοι εδώ παλεύουμε καθημερινά με την ανέχεια και τη φτώχεια»

Μεγαλώνοντας κι αφού γλυτώσαμε, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, το θάνατο από τη μόλυνση, βιώνουμε έναν καθημερινό, αργό θάνατο. Για όσους δεν γνωρίζουν, στην ευρύτερη βιομηχανική περιοχή της Ελευσίνας παράγεται περίπου το 30% του ΑΕΠ της χώρας, αλλά οι κάτοικοι εδώ παλεύουμε καθημερινά με την ανέχεια και τη φτώχεια. Στην περιοχή μας έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα.

Προσωπικά, είμαι  λίγο καλύτερα από τους συγγενείς μου και τους φίλους μου. Τουλάχιστον, για τα δεδομένα της οικονομίας και της κοινωνίας δε λογίζομαι άνεργος. Είμαι ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας που δραστηριοποιούμαι στον κλάδο της αναψυχής. Με λίγα λόγια και για να μη σας πολυζαλίζω αγαπητό mikromeseos.gr, έχω ένα μικρούτσικο ουζερί-μεζεδοπωλείο στην παραλία της Ελευσίνας.

«Καθημερινά, προσπαθώ να βρω μια ισορροπία»

Μιλάμε για έναν άνισο, καθημερινό αγώνα. Καθημερινά, προσπαθώ να βρω μια ισορροπία! Από τη μια να προσπαθώ να κρατήσω αισιόδοξους τους άνεργους φίλους μου με το 1 στα 2 μεζεδάκια, ουζάκια, τσιπουράκια και κρασάκια κερασμένα και από την άλλη να βγάλω και τα προς το ζην για την οικογένειά μου.

Στ’ αλήθεια είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση, που δεν ξέρω έως πότε θα κατορθώνω να τη λύνω. Στον ορίζοντα, ούτε καν στον πολύ μακρινό, δεν φαίνεται ν’ αλλάζουν τα δεδομένα. Ούτε οι φίλοι μου προβλέπεται σύντομα να βρίσκουν δουλειά, ούτε οι πελάτες μου ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν και να διαφοροποιηθούν. Το καλοκαιράκι και κάποια ανοιξιάτικα Σαββατοκύριακα τα πράγματα είναι λιγάκι πιο καλά, αλλά ίσα-ίσα για να κρατιόμαστε ζωντανοί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το είπαμε και παραπάνω, η Ελευσίνα δεν είναι το μέρος όπου κάποιος θα έρθει με την οικογένειά του για καλοκαιρινές διακοπές. Μόνο περαστικός είναι ο κόσμος απ’ εδώ

«Η πόλη μας, η Ελευσίνα, αναδείχθηκε πέρσι ως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021»

Χθες, πέρασε από τα μέρη μας και ο πρωθυπουργός μας και μάς θύμισε κάτι που εμείς οι κάτοικοι της περιοχής είχαμε εντελώς ξεχάσει. Η πόλη μας, η Ελευσίνα, αναδείχθηκε πέρσι ως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των κυβερνώντων, στην περιοχή θα πέσουν πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια. Χρηματοδοτήσεις και κεφάλαια για να γίνει η πόλη μας μέχρι το 2021 αντάξια της πολιτιστικής της αποστολής. Απ’ αυτά τα λεφτά τι θα δούμε στις τσέπες μας οι κάτοικοι της Ελευσίνας, είναι άλλο καπέλο.

Τα «ευχάριστα» αυτά νέα τ’ ακούσαμε οι άνεργοι πελάτες μου κι εγώ από την τηλεόραση στο ουζάδικο μου. Μάλιστα, κέρασα και τα παιδιά ένα ακόμα ουζάκι και μια ρετσίνα για τα χαρμόσυνα μαντάτα. Μα πέρα από το κέρασμα, κανείς από τους συνδαιτυμόνες δε φάνηκε να χαίρεται ιδιαιτέρως. Τα φιλαράκια μου ήπιαν το ούζο, είπαν για χαρά κι έφυγαν για το σπίτι. Ο καθένας τους επέστρεψε στη γυναίκα του, στα παιδιά του, στη φτώχεια του και στα καθημερινά προβλήματα του.

«Η υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή στην Ελευσίνα μπορεί λιγουλάκι να τους ηρέμησε»

Ίσως, εχθές στον ύπνο τους να ονειρεύτηκαν ότι ξαναβρήκαν δουλειά. Και ότι φέτος ή του χρόνου θα μπορέσουν να προσφέρουν στη φαμίλια τους ένα σωστό χριστουγεννιάτικο τραπέζι κι ίσως κι ένα δώρο στα πιτσιρίκια τους. Τα λόγια του πρωθυπουργού, ίσως τους έδωσαν μια κάποια, έστω ψεύτικη, ελπίδα για το μέλλον. Η υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή στην Ελευσίνα μπορεί λιγουλάκι να τους ηρέμησε. Σαν ένα ακόμη παραμύθι για μεγάλα παιδιά, να τους επέτρεψε να κοιμηθούν λιγάκι πιο εύκολα από ότι τις υπόλοιπες μέρες. Ίσως πάλι να ήταν απλά και μόνο η ρετσίνα και το ουζάκι που τους ζάλισε! Και από αύριο να πρέπει ν΄ανακαλύψουν πώς θα συνεχίσουν να ζουν. Πώς θα βγαίνει ο μήνας μέχρι το 2021. Τότε που θα χορτάσουμε πολιτισμό.

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ