Υπουργείο Εργασίας: Απαγορεύονται ρητά οι ανταπεργίες

«Προς όφελος των εργαζομένων μια σύντομη δικαστική διαδικασία»

Υπουργείο Εργασίας: Απαγορεύονται ρητά οι ανταπεργίες

Σύμφωνα με το νόμο 1264/82 απαγορεύεται ρητά η ανταπεργία και αυτό δεν αλλάζει, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, ως απάντηση σε όσους «βλέπουν» ανταπεργίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, αυτό που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, είναι η επίσπευση της εκδίκασης των διαφορών εργαζομένων και εργοδοτών, όταν οι εργοδότες επικαλούμενοι απεργία στην επιχείρηση δεν καταβάλλουν μισθούς σε εργαζόμενους που δεν απήργησαν.

Προς όφελος των εργαζομένων μια σύντομη δικαστική διαδικασία

Επίσης, σημειώνεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ήδη οι εργαζόμενοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων αποδοχών τους. Εκτιμάται από το υπουργείο Εργασίας ότι η καθιέρωση μιας σύντομης δικαστικής διαδικασίας για την επίλυση της σχετικής διαφοράς θα αποβεί σε όφελος των εργαζομένων, «όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις».

Σχετικά με την αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων οι πηγές του υπουργείου υπενθυμίζουν: το νομοσχέδιο προβλέπει την άρση της αναστολής των δύο βασικών αρχών, της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Δηλαδή από το Σεπτέμβριο του 2018 οι δύο βασικές αρχές επανέρχονται σε ισχύ. Αυτό δεν ήταν ούτε δεδομένο ούτε αυτονόητο, τονίζεται, καθώς από το 2011 οι δύο αρχές βρίσκονται σε επ’ αόριστον αναστολή και δεν θα επανίσχυαν χωρίς νομοθετική παρέμβαση.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ