120 δόσεις: Πώς να κάνω ρύθμιση των χρεών στην εφορία

35.000 οφειλέτες

Για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία, ο οφειλέτης πρέπει να καταβάλει την πρώτη δόση εντός τριών εργάσιµων ηµερών από την έγκριση της αίτησης

Η εφαρμογή για τη ρύθμιση των χρεών στην εφορία είναι ανοιχτή με καταληκτική ημερομηνία την 26η Ιουνίου.

Δεν αποκλείεται πάντως να δοθεί παράταση λόγω εκλογών τις επόμενες μέρες.  Σε κάθε περίπτωση οι οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία μπορούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης και να αποφύγουν προσαυξήσεις, τόκους και κατασχέσεις.

Για να προχωρήσει ένας φορολογούµενος στη ρύθµιση των οφειλών του πρέπει να κάνει τα εξής βήµατα:

 1. Θα εισέλθει στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής Δηµοσίων Εσόδων (www.aade.gr) και θα κάνει την επιλογή «Ιδιώτες».
 2. Στην επιλογή «Αίτηση Ρύθµισης Οφειλών» θα κάνει είσοδο στην εφαρµογή.
 3. Στη συνέχεια θα εισαγάγει τους προσωπικούς κωδικούς του Τaxisnet.
 4. Θα πρέπει να κάνει την επιλογή της κατάλληλης ρύθµισης, δηλαδή της ρύθµισης µε απαλλαγή προσαυξήσεων που είναι ενεργοποιηµένη, που φέρει τον κωδικό P6.
 5. Το σύστηµα στη συνέχεια θα του εµφανίσει το ληξιπρόθεσµο υπόλοιπο το οποίο µπορεί να ενταχθεί στη ρύθµιση.
 6. Βάσει του ύψους του εισοδήµατος το σύστηµα υπολογίζει αυτόµατα το ποσό της µηνιαίας δόσης που θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να καταβάλει ο φορολογούµενος για να ενταχθεί στη ρύθµιση.
 7. Στη συνέχεια θα επιλέγει ο ίδιος τον αριθµό των δόσεων που επιθυµεί και το ακριβές ποσό της δόσης.
 8. Θα απαντά µε τσεκαρίσµατα σε µια σειρά ερωτήσεων που θα του θέτει το σύστηµα και θα τσεκάρει και τη δήλωση ότι όλα όσα έχει δηλώσει είναι ακριβή.
 9. Θα εµφανίζεται η αίτηση την οποία και θα πρέπει να υποβάλει. Το σύστηµα στη συνέχεια θα εµφανίζει τα στοιχεία της αίτησης µαζί µε την Ταυτότητα Ρυθµισµένης Οφειλής, δηλαδή τον πολυψήφιο αριθµό που θα χρησιµοποιεί για να πληρώνει σε τράπεζα τις δόσεις της ρύθµισης.
 10. Για να ενεργοποιηθεί η ρύθµιση, θα πρέπει ο οφειλέτης να καταβάλει την πρώτη δόσητης ρύθµισης εντός τριών εργάσιµων ηµερών από την υποβολή και έγκριση της αίτησης.
 11. Όταν καταβληθεί η πρώτη δόση, η ρύθµιση ενεργοποιείται και εµφανίζει την ένδειξη «ενεργοποιηµένη».

Παραδείγµατα

1.Φορολογούµενος έχει ετήσιο εισόδηµα 6.000 ευρώ και χρωστά 1.200 ευρώ. Μπορεί να ρυθµίσει τις οφειλές του σε έως 40 δόσεις των 30 ευρώ η καθεµία.

2.Ελεύθερος επαγγελµατίας έχει ετήσιο εισόδηµα ύψους 15.000 ευρώ και οφειλή ύψους 1.000 ευρώ. Προκύπτει ότι µπορεί να δαπανά κάθε χρόνο για τη ρύθµιση το ποσό των 360 ευρώ, δηλαδή µηνιαίως 30 ευρώ. Μπορεί να ρυθµίσει την οφειλή του σε έως 33 δόσεις των 30 ευρώ.

3.Φορολογούµενος έχει ετήσιο εισόδηµα ύψους 25.000 ευρώ και οφειλή ύψους 5.000 ευρώ. Υποχρεώνεται να δαπανά ετησίως για τη ρύθµιση 900 ευρώ ή 75 ευρώ τον µήνα. Μπορεί να ρυθµίσει την οφειλή του σε 67 δόσεις των 75 ευρώ.

4.Οφειλέτης έχει ετήσιο εισόδηµα ύψους 30.000 ευρώ και οφείλει από φόρους το ποσό των 10.000 ευρώ. Υποχρεώνεται να δαπανά ετησίως για τη ρύθµιση το ποσό των 1.400 ευρώ ή 117 ευρώ τον µήνα. Μπορεί να ρυθµίσει την οφειλή του σε 85 δόσεις των 117 ευρώ.

Ποιες οφειλές μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση

 • Οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσµες έως το τέλος του 2018.
 • Οφειλές που έχουν ρυθµιστεί µε την πάγια ρύθµιση των 12 ή 24 δόσεων. ∆εν µπορούν, όµως, να υπαχθούν οφειλές οι οποίες έχουν ενταχθεί στη ρύθµιση των 100 δόσεων του 2015, η οποία παραµένει ενεργή.
 • Οφειλές των φυσικών προσώπων και των νοµικών προσώπων µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα µπορούν να ρυθµιστούν σε έως και 120 µηνιαίες δόσεις ενώ των νοµικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα µπορούν να ρυθµιστούν σε έως 30 µηνιαίες δόσεις.

Ο ελάχιστος αριθµός των δόσεων είναι 18 και ο µέγιστος οι 120.

Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι στα 30 ευρώ.

Προϋπόθεση ένταξης στη ρύθµιση είναι να έχουν υποβληθεί από τον υπόχρεο οι φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 5 ετών.

Ποιοι δεν μπορούν να ενταχθούν

Όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων ή του εξωδικαστικού συμβιβασμού μετά τις 6.5.2019, όσοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία, καθώς και οφειλές που αφορούν ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.

 

 

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ