Τι αλλάζει στην αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο στις πολυκατοικίες

Τι αλλάζει στην αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο στις πολυκατοικίες

Διαμέσου μια νέας διαδικασίας θα πραγματοποιείται στο εξής η αποσύνδεση των διαμερισμάτων από την κεντρική θέρμανση πολυκατοικιών και η σύνδεσή τους σε αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο, όπως ορίζει σχετικά το άρθρο 127 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα υπό τον τίτλο «Έλεγχος και προστασία δομημένου περιβάλλοντος», που κατατέθηκε χτες στη Βουλή.

Ειδικότερα, η αυτονόμηση από την κεντρική θέρμανση της εκάστοτε πολυκατοικίας θα μπορεί να γίνεται πλέον χωρίς να υπάρχει απόφαση της γενικής συνέλευσης ή ακόμη και αν η σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης είναι αρνητική.

Συγκεκριμένα, για τους ιδιοκτήτες που θα επιλέξουν να αυτονομηθούν:

 • Θα συμμετέχουν μόνο σε έκτακτες δαπάνες για τη συντήρηση του κεντρικού καυστήρα.
 • Σε περίπτωση που η γενική συνέλευση πάρει αρνητική απόφαση τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να αυτονομηθεί με δική του δαπάνη.
 • Αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη και την επιμέλεια της αποσύνδεσης.
 • Πρέπει να μονώσει τους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης που περνούν από το διαμέρισμά του, χωρίς να θίγει τη θέρμανση των υπολοίπων.
 • Για την εγκατάσταση του νέου συστήματος χρειάζεται πολεοδομική άδεια και ο εξοπλισμός μπαίνει σε χώρο που ανήκει στην ιδιοκτησία του.
 • Είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, την αποσύνδεση, τον τρόπο που θα περάσουν οι σωλήνες, πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες και πόσο χρόνο θα διαρκέσουν.
 • Απαλλάσσεται από το σύνολο των δαπανών καυσίμου κεντρικής θέρμανσης, αλλά πληρώνει για τη συντήρηση του κεντρικού συστήματος και για την ενδεχόμενη αντικατάστασή του.

Το νομοσχέδιο ΕΔΩ:

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ