Τσίπρας: Ο διεθνής ρόλος της Ε.Ε. θα δοκιμαστεί πρωτίστως στα Βαλκάνια

ο Αλέξης Τσίπρας

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δοκιμαστεί, πιστεύω, πρώτα και κύρια, στη δική μας γειτονιά, στη βαλκανική γειτονιά» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Βαλκανικής Συνόδου μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη Βάρνα.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκε η αναζωογόνηση της ατζέντας με σκοπό την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Συγκεκριμένα, οι ηγέτες των τεσσάρων βαλκανικών χωρών συμφώνησαν να αξιοποιήσουν τη βουλγαρική προεδρία της Ε.Ε. και να προτείνουν από κοινού να οργανωθεί Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων.

Αλέξης Τσίπρας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση για να παίξει τον ρόλο που της αξίζει στο διεθνές στερέωμα πρέπει πρωτίστως να μπορεί να λύνει τα δικά της προβλήματα

«Για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξει τον ρόλο που της αξίζει στο διεθνές στερέωμα, να ενισχύσει, δηλαδή, τον διεθνή της ρόλο και τη δυνατότητά της να στηρίξει τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και το διεθνές δίκαιο, πρέπει πρωτίστως να μπορεί να λύνει τα δικά της προβλήματα, τα προβλήματα που αφορούν την ίδια. Και θα δοκιμαστεί, πιστεύω, πρώτα και κύρια, στη δική μας γειτονιά, στη βαλκανική γειτονιά» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Να σημειώσουμε ότι στη Σύνοδο της Βάρνας οι τέσσερις ηγέτες αποφάσισαν να συνέλθει 2η Τετραμερής Σύνοδος στο Βελιγράδι, με το σχήμα να αποκτά χαρακτηριστικά μόνιμης συνεργασίας.

Εξάλλου, υιοθετήθηκε η ελληνική πρόταση για σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων υπό «κοινή βαλκανική» προεδρία της ΕΕ το Α’ εξάμηνο του 2018. Συμφωνήθηκε ακόμα να υπάρξει κοινό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Βάρνας.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ