Με ιστορική πλειοψηφία 288 βουλευτών εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

πλειοψηφία

Με – σπάνια για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα – συντριπτική πλειοψηφία, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε με ονομαστική ψηφοφορία,  επί της αρχής και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικρατείας.

Επί συνόλου 296 παρόντων βουλευτών, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν 288, έναντι επτά κατά και ένας παρών. Το ΜέΡΑ25 είχε δηλώσει ότι θα το καταψηφίσει και θα υπερψηφίσει μόνο ορισμένα άρθρα.

Από τη ψηφοφορία απουσίαζαν, δικαιολογημένα, δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (ο Γιάννης Μουζάλας και η Κυριακή Μάλαμα).

Εξίσου συντριπτική πλειοψηφία των θετικών ψήφων των βουλευτών εξασφάλισαν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ (86 βουλευτές) υπερψήφισε όλα τα άρθρα και δήλωσε «παρών» μόνο στο άρθρο 4, που αφορά τον τρόπο εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των Ελλήνων του εξωτερικού.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

295 ψήφους υπέρ και ένα «παρών» έλαβαν τα άρθρα: 1,  3, 5, 6, 7, 8, 9,11, 13, 14, 15, 16, 17 18, 19, 20, 21, 22, και 23.

288 ψήφους υπέρ, 7 όχι και 1 «παρών» έλαβαν τα άρθρα: 2, 10, 24 και το ακροτελεύτιο άρθρο.

288 ψήφους υπέρ και 8 «παρών» έλαβε το άρθρο 12.

206 ψήφους υπέρ 7 όχι και 83 «παρών» έλαβε το άρθρο 4.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που θα εφαρμοστούν  στις επόμενες εκλογές προβλέπουν:

-Αύξηση των βουλευτών επικρατείας σε 15 από 12.

-Κάθε κόμμα θα έχει τουλάχιστον 3 υποψηφίους βουλευτές ‘Ελληνες του εξωτερικού στο ψηφοδέλτιο επικρατείας· ο ένας θα τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων.

– Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν χωρίς να βάζουν σταυρό προτίμησης.

-Συγκροτείται Ειδική Διακομματική Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών στην οποία συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα και ένας εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη. ο οποίος θα είναι και ο εισηγητής των ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων.

-Επικαιροποίηση εκλογικών καταλόγων Ελλήνων του εξωτερικού κάθε 8 χρόνια.

-Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι να έχουν εγγραφεί τουλάχιστον σαράντα (40) εκλογείς.

-Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και για τη συνολική κατανομή των εδρών.

-Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν  οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση  Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον  είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

-Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση  συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

-Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.

-Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα.

  • Πρώτον: βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Δεύτερον: βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.
  • Τρίτον: βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

     

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
    Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ