ΣΕΒ: Εξήντα δράσεις για 50.000 νέες θέσεις εργασίας

Τα οφέλη της καθιέρωσης της ενιαίας ψηφιακής αναγνώρισης (eID ) παρουσίασε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών

ΣΕΒ: Ακόμα ισχυρότερος ο ρυθμός ανάπτυξης στο 4ο τρίμηνο

Η εφαρμογή της ενιαίας ψηφιακής αναγνώρισης (eID ), που θα μπορούσε να αντικαταστήσει κωδικούς όπως ο ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ, ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας), η καθιέρωση της ψηφιακής υπογραφής, η παροχή στοχευμένων και οριζόντιων φορολογικών κινήτρων για τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών και η απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης ευρυζωνικών δικτύων σταθερής και κινητής, είναι ορισμένες από τις (συνολικά 60) δράσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη του ΣΕΒ για την ψηφιακή οικονομία.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί σε συνέδριο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος αυτήν την εβδομάδα, στην Αθήνα, με συμμετοχή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άντρους Άνσιπ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας του Συνδέσμου, Μ. Τσαμάζ, τονίστηκε ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στον δείκτη ψηφιακής ανάπτυξης (26η μεταξύ των 28 χωρών) και ότι χρειάζονται επιπλέον επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία, έως το 2021, πέραν των ήδη προγραμματισμένων, προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα.

Χαρακτηρίσθηκαν ως θετικές εξελίξεις η εκπόνηση ψηφιακής στρατηγικής, η ίδρυση υπουργείου ψηφιακής πολιτικής και η ψήφιση του επενδυτικού νόμου που δίνει έμφαση στην καινοτομία. Στον αντίποδα, αν δεν υλοποιηθούν οι δράσεις για την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας αναμένεται περαιτέρω υποβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και των επιχειρήσεων αλλά και διαρροή εγκεφάλων (brain drain) προς το εξωτερικό.

Οι 60 δράσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης δομούνται σε τέσσερις άξονες:

 • Βασικές προϋποθέσεις, όπως δημιουργία και εφαρμογή ενός μοντέλου ψηφιακής διακυβέρνησης, ανάπτυξη εθνικών υποδομών επικοινωνιών, ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων.
 • Ηλεκτρονική διακυβέρνηση: Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους προς πολίτες και επιχειρήσεις, επανεκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων, απλούστευση των εσωτερικών διαδικασιών του δημόσιου τομέα.
 • Δημιουργία Εθνικών Κλαδικών Δράσεων σε τομείς ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
 • Δημιουργία Ελληνικού Ψηφιακού Κόμβου με Διεθνή Παρουσία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας και Μεταποίησης του ΣΕΒ, Μιχάλης Στασινόπουλος, επισήμανε ότι η συνεχής και σημαντική μείωση του κόστους εφαρμογής των νέων τεχνολογιών παρέχουν σε νέες και μικρές επιχειρήσεις ευκαιρίες, οι οποίες λίγα χρόνια πριν ήταν προνόμιο πολύ μεγαλύτερων οργανισμών.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ