Προς πώληση όσο κι όσο περισσότερα από 20.000 ακίνητα

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων θ' ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις τιμές της αγοράς

ΑΑΔΕ: Με βάση τις εμπορικές αξίες οι πλειστηριασμοί

Αγοραστή αναζητούν οι ιδιοκτήτες σε περισσότερα από 20.000 ακίνητα, αδυνατώντας ν΄αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, με μεγαλύτερο βάρος την αδυναμία αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου. Προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές, προσφέρουν τ’ ακίνητά τους σε δελεαστικές προσφορές, υπό το φόβο κατασχέσεων και δέσμευσης στους λογαριασμούς τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» και τον κ. Γιώργο Λίτσα, επικεφαλής της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων GLP Values, που συνεργάζεται με τραπεζικά ιδρύματα για την πραγματοποίηση εκτιμήσεων ακινήτων, περίπου το 10 – 15% του σημερινού αποθέματος απούλητων ιδιοκτησιών, δηλαδή 20.000 – 25.000 ακίνητα, αφορά σε τέτοιες περιπτώσεις.

Γιώργος Λίτσας: Τα ακίνητα που θα εκπλειστηριαστούν θα προκαλέσουν απότομη αύξηση της προσφοράς και θα ασκηθούν πρόσθετες πιέσεις στις τιμές των κατοικιών

«Πρόκειται για ανθρώπους που έκαναν υπομονή την τελευταία διετία, αναμένοντας τη βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία και στην αγορά κατοικίας, ώστε να εξασφαλίσουν καλύτερη τιμή για τα ακίνητά τους. Πλέον, οι εν λόγω ιδιοκτήτες σπεύδουν να διαθέσουν τα ακίνητά τους άμεσα, εκτιμώντας ότι θα ασκηθούν πρόσθετες πιέσεις στις τιμές των κατοικιών, υπό το βάρος και των ακινήτων που θα εκπλειστηριαστούν, τα οποία θα προκαλέσουν απότομη αύξηση της προσφοράς», αναφέρει ο κ. Λίτσας.

Ηδη μάλιστα, αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες, καθώς έχει βελτιωθεί η ζήτηση για κατοικίες, κυρίως από ξένους ή και Ελληνες, σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε τουριστικά αξιοθέατα, λόγω της μεγάλης απήχησης που έχει εσχάτως η δραστηριότητα των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων σε ξένους επισκέπτες, μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, όπως η Airbnb.

Κατά κανόνα, τα προς πώληση ακίνητα είναι μεγάλης ηλικίας και σπάνια αφορούν στην κύρια κατοικία των πωλητών. Στόχος είναι η ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων για την εξασφάλιση ρευστότητας, με την οποία οι πωλητές θα μπορέσουν να μειώσουν το ύψος των οφειλών τους και να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους για τα επόμενα χρόνια, εν αναμονή και της βελτίωσης των συνθηκών στην οικονομία.

Δημήτρης Μπινιάρης: Η αγορά ακινήτων δεν μπορεί να λειτουργήσει εξυπηρετώντας δόσεις δανείων που έχουν χορηγηθεί σε εποχές με αξίες ακινήτων και εισοδήματα διπλάσια και τριπλάσια

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Μπινιάρη, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, «η αγορά ακινήτων δεν μπορεί να λειτουργήσει εξυπηρετώντας δόσεις δανείων που έχουν χορηγηθεί σε εποχές κατά τις οποίες οι αξίες των ακινήτων και τα εισοδήματα των δανειοληπτών ήταν τουλάχιστον διπλάσια, ή και τριπλάσια, σε σχέση με τα σημερινά».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ