Συνεχίζεται το αλαλούμ με τον ΕΦΚΑ

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τα ειδοποιητήρια

ΕΦΚΑ: Ελάχιστος χρόνος ασφάλισης ανταποδοτικής σύνταξης

Αλαλούμ στους ασφαλισμένους και στα λογιστήρια συνεχίζει να προκαλεί ο ΕΦΚΑ. Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται με όσους εργάζονται σε έναν ή δύο εργοδότες και δεν έχουν σύμβαση, καθώς δεν μπορούν να ενταχθούν στο άρθρο 39.

Γρίφος η παράλληλη απασχόληση

Ταυτόχρονα όσοι έχουν παράλληλη απασχόληση και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών δεν ξέρουν τι θα πληρώσουν παρότι σε λίγες ημέρες λήγει και η δεύτερη παράταση για την πληρωμή εισφορών.

Μέσα σε όλο αυτό το χάος και στα προβλήματα που προκαλεί ο ΕΦΚΑ στους εργαζόμενους και τους εργοδότες υπάρχουν ακόμη ασφαλισμένοι που δεν έχουν λάβει ειδοποιητήριο για τις εισφορές Ιανουαρίου.

Επιστολή ΤΕΕ στον υφυπουργό Εργασίας

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η επιστολή που απέστειλε τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, με την οποία ζητεί τέσσερις άμεσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση αδικιών προς τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ η νέα πλατφόρμα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών δυσλειτουργεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθημερινά δυσκολίες στους ασφαλισμένους.

Οι αλλαγές που ζητούνται προέρχονται ακριβώς από αυτή τη δυσλειτουργία, σε συνδυασμό με το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ενημέρωση του συστήματος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ) από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, ιδίως στις περιπτώσεις μεταπτώσεων της ιδιότητας από «ελεύθερος επαγγελματίας» σε «μισθωτός» και αντίστροφα.

Ικανοποιητική η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ

Παρά τις δυσλειτουργίες πάντως, το υπουργείο Εργασίας κρίνει απολύτως ικανοποιητική την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ κατά το πρώτο δίμηνο του έτους.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του ταεμίου, στις 29/03/2017, για το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2017 εμφανίζεται δημοσιονομικό πλεόνασμα 41 εκατομμύρια ευρώ, έναντι στόχου διμήνου για έλλειμμα 116 εκατομμυρίων ευρώ, όπως είχε προϋπολογιστεί.

Στα 50 εκατ. ευρώ το πλεόνασμα

Συνυπολογίζοντας και τις κατηγορίες των ασφαλισμένων που έλαβαν παρατάσεις για την καταβολή των εισφορών τους, ο προϋπολογισμός των δύο πρώτων μηνών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να εμφανίσει πλεόνασμα που θα προσεγγίσει τα 50 εκατ. ευρώ, εκτιμά το υπουργείο.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ