Ρεκόρ τούρκων τουριστών φέτος στην Αλεξανδρούπολη

Ρεκόρ τούρκων τουριστών φέτος στην Αλεξανδρούπολη

Την ικανοποίησή του για την κεφαλαιοποίηση, χρόνο με τον χρόνο, των προσπαθειών που έγιναν κατά τα προηγούμενα έτη, αναφορικά με την προσέλκυση τουριστών, κατά κύριο λόγο από την Τουρκία, στην περιοχή του Έβρου και κυρίως στην Αλεξανδρούπολη, εκφράζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Χατζημιχαήλ.

Κώστας Χατζημιχαήλ: Ρεκόρ στις αφίξεις των Τούρκων επισκεπτών στον Έβρο και δη στην Αλεξανδρούπολη

Εκτιμά ότι την τρέχουσα θερινή περίοδο σπάει «κάθε προηγούμενο ρεκόρ αναφορικά με τις αφίξεις των Τούρκων επισκεπτών στην περιοχή και δη στην Αλεξανδρούπολη». Διευκρινίζει τη σημαντικότητα της ποιότητας των συγκεκριμένων τουριστών «καθότι δεν μένουν μόνο μέσα στα ξενοδοχεία, αλλά βγαίνουν στην πόλη αγοράζοντας προϊόντα από την αγορά της, αξιοποιώντας όλα αυτά τα καταστήματα καφέ και εστίασης που υφίστανται στην περιοχή και παρέχουν ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Σ’ αυτά τα πλαίσια λοιπόν η αύξηση αυτή της επισκεψιμότητας και των ροών που είδαμε τους προηγούμενους μήνες, ουσιαστικά φαίνεται στα ταμεία των επιχειρήσεων τόσο των εμπορικών όσο και των παροχής υπηρεσιών με αποτέλεσμα ουσιαστικά να συνεισφέρουν σημαντικά στους ετήσιους τζίρους των καταστημάτων και να δημιουργούνται προσδοκίες για το επόμενο χρονικό διάστημα».

«Έχουμε προσαρμόσει τη συμπεριφορά και την ίδια τη λειτουργία των καταστημάτων έναντι των αναγκών αλλά και των προσδοκιών όλων αυτών των τουριστών»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κάνει ιδιαίτερη μνεία στη συμπεριφορά των επιχειρήσεων της Αλεξανδρούπολης έναντι των τουριστών υπογραμμίζοντας: «Μέσα σ’ ένα σύντομο χρονικό διάστημα 3-4 ετών έχουν ουσιαστικά να επιδείξουν ιδιαίτερο επαγγελματισμό και μια ιδιαίτερη τουριστική συνείδηση, η οποία σε άλλες περιπτώσεις πιθανόν να ήταν δύσκολο να αποκτηθεί και τούτο το βλέπουμε, διότι έχουμε προσαρμόσει τη συμπεριφορά και την ίδια τη λειτουργία των καταστημάτων έναντι των αναγκών αλλά και των προσδοκιών όλων αυτών των τουριστών που επισκέπτονται την πόλη και την περιοχή μας»

Κώστα Χατζηκωνσταντίνου: Μένει να δούμε τι οικονομικό αντίκρισμα θα έχει και στο επίπεδο των εσόδων για την τοπική οικονομία

Θετικό είναι το πρόσημο όσον αφορά το επίπεδο των αφίξεων στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, Κώστα Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μένει να δούμε τι οικονομικό αντίκρισμα θα έχει και στο επίπεδο των εσόδων για την τοπική οικονομία». Δηλώνει ότι το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου υπήρχαν πληρότητες, σημειώνοντας, όμως, ότι «αυτό από μόνο του δεν σημαίνει κάτι, δεδομένου ότι αν τα ξενοδοχεία στην περιοχή δεν δουλέψουν τους συγκεκριμένους μήνες, δεν έχουν λόγο ύπαρξης».

Σχετικά με τον αριθμό των διερχομένων οι οποίοι παραμένουν στην περιοχή και δεν συνεχίζουν προς άλλους τουριστικούς προορισμούς στο εσωτερικό της χώρας, ο κ. Χατζηκωνσταντίνου εξηγεί πως δεδομένου του μεγάλου αριθμού των εισερχομένων από τα τελωνεία του νομού, δεν είναι εφικτή η παραμονή του συνόλου στην Αλεξανδρούπολη. «Το θέμα είναι το πρόγραμμά τους είτε είναι αμιγώς τουρίστες, είτε διερχόμενοι που μεταβαίνουν σε κάποια άλλη χώρα, αν ένας αριθμός απ’ αυτούς κάνει έστω και μία μονοήμερη διανυκτέρευση στην περιοχή μας. Από αυτή την άποψη λοιπόν και γι αυτούς που έρχονται για διακοπές είτε είναι πιο μεγάλης διάρκειας, είτε είναι μικρότερης διάρκειας το λεγόμενο citybreak, είτε είναι και για μία νύχτα, θεωρώ συνολικά ότι υπάρχει ένα θετικό πρόσημο και αυτό είναι η κρατούσα άποψη».

«Κυρίως Βαλκάνιοι, Τούρκοι, Βούλγαροι και Ρουμάνοι, Σέρβοι και Ρώσοι οι τουρίστες στην περιοχή»

Ως προς την ταυτότητα των τουριστών και τη φετινή θερινή περίοδο, ο κ. Χατζηκωνσταντίνου δηλώνει πως «είναι κυρίως Βαλκάνιοι, Τούρκοι, Βούλγαροι και Ρουμάνοι, κάποιοι λίγοι Σέρβοι και Ρώσοι». Υπογραμμίζει την ανάγκη προσέγγισης νέων αγορών στη βάση ότι «είναι θεμιτό και σώφρον κανείς να κάνει διασπορά του κινδύνου. Ποτέ δε στοχεύεις σε μία μόνο αγορά όσο κι αν υπεραποδίδει αυτή, γιατί ο τουρισμός είναι ένα ευαίσθητο προϊόν που μπορεί να επηρεαστεί από πάρα πολλούς παράγοντες τους οποίους δεν μπορείς να ελέγξεις, άρα η μόνη άμυνα που έχεις είναι να έχεις εναλλακτικές πηγές. Κάνεις λοιπόν διασπορά του κινδύνου, έχεις όσο το δυνατό περισσότερες αγορές, αρκεί να μπορείς να τις αντέξεις από άποψη μάρκετινγκ και όταν κάπου υπάρξει θέμα με κάποια αγορά, μπορείς να στραφείς σε κάποια άλλη στην οποία όμως ήδη είσαι γνωστός και έχεις παρουσία. Το θέμα είναι κατά πόσο εμείς εδώ θεσμικά εφαρμόζουμε τέτοιες πρακτικές».

«Περιθώριο τεράστιας βελτίωσης στο παρεχόμενο τουριστικό προϊόν της περιοχής»

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης εκτιμά ότι το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν της περιοχής έχει ταυτότητα, αναγνωρίζοντας όμως ότι υπάρχει περιθώριο τεράστιας βελτίωσης. «Το θέμα είναι αν υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση ή αφήνουμε τα πράγματα να κυλήσουν με την ταχύτητα που έχουν αποκτήσει. Δηλαδή αν γίνονται ουσιαστικές παρεμβάσεις, ώστε τα χαρακτηριστικά της περιοχής να γίνουν ακόμη πιο ευδιάκριτα. Υπάρχουν πολλά ακόμη που μένει να αξιοποιηθούν και να εμπλουτίσουν το αντικείμενο. Δεν γίνεται ακόμη στον βαθμό που πρέπει να γίνει».

Όσον αφορά τα αριθμητικά στοιχεία των αφίξεων επισκεπτών από τις γείτονες χώρες, όπως αυτά παραχωρήθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιουνίου έως και 24 Αυγούστου 2017, από το τελωνείο των Κήπων διήλθαν συνολικά 344.300 άτομα, 1150 τουριστικά λεωφορεία και 76.000 οχήματα. Το ίδιο διάστημα διήλθαν από το τελωνείο των Καστανέων 126.000 άτομα, 70 τουριστικά λεωφορεία και 31.000 οχήματα. Τέλος από το συνοριακό σημείο διέλευσης Ορμενίου, οι εισερχόμενοι ανέρχονται στις 156.100 άτομα, ενώ οχήματα και λεωφορεία στις 60.000.

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

     

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
    Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ