Αλεξιάδης: «Είμαστε κοντά σε συμφωνία»

«Οι απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής δυσκολεύουν την επίτευξή της»

Αλεξιάδης

«Κρίσιμη» χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm». Ωστόσο, εκτίμησε ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, αλλά οι απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής δυσκολεύουν την επίτευξή της».

Αλεξιάδης: Αισιοδοξία για συμφωνία

«Έχουμε καταφέρει να απορρίψουμε παράλογους σχεδιασμούς. Τον Δεκέμβρη οι δανειστές ζητούσαν 4,5 δισ. σε μέτρα. Υπήρξαν πολιτικές δυνάμεις όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που μας ζητούσαν να κλείσουμε τη συμφωνία» ανέφερε, ο κ. Αλεξιάδης.

Σε ερώτηση εάν είναι αισιόδοξος για την πορεία ο πρώην αναπληρωτής υπουργός οικονομικών απάντησε: «προχωρούμε με βεβαιότητα, ότι κάνουμε την καλύτερη επιλογή στις συνθήκες που υπάρχουν. Καταφέραμε το 2015 από έλλειμμα 0,25% να πάμε σε πλεόνασμα 0,2%. Το 2016 από πλεόνασμα 0,5% φαίνεται πως θα κλείσουμε πάνω από 3%. Έχουμε πιάσει την πρόβλεψη για το 2018».

«Πρέπει να έχουμε καλή ψυχολογία. Τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και για το 2018 και για το 2019» υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης. «Ειδικά στον τομέα των φορολογικών εσόδων τα εργαλεία που υπάρχουν το 2017 είναι τόσα πολλά. Αν εφαρμοστούν σωστά θα έχουμε ακόμα μια υπεραπόδοση εσόδων. Στόχος μας, πάντως, παραμένει η φορολογική δικαιοσύνη. Αυτό θέλουμε να γίνει να εισπράξουμε δίκαιους φόρους και να πληρώσουν αυτοί που πρέπει. Δεν θέλουμε υπερφορολόγηση».

Ερωτηθείς για την πίεση που ασκείται στην κοινωνία από τα μέτρα λιτότητας, σημείωσε: «ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση. Εάν υπήρχε άλλη πολιτική λύση, δηλαδή υπήρχε η δυνατότητα η κυβέρνηση να κάνει κάτι διαφορετικό. Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε ήταν πολιτική αναγκαιότητα. Εάν κάποια πολιτική δύναμη ή κάποιος πολίτης έχει άλλη πρόταση ευχαρίστως να την ακούσουμε. Αλλά όσοι υποστηρίζουν την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, θα είχαμε οδηγηθεί σε πολύ χειρότερο σημείο. Δηλαδή θα είχαμε καλύτερες συντάξεις; Καλύτερους μισθούς, καλύτερη απασχόληση, εάν είχαμε εθνικό νόμισμα;».

Για τις ασφαλιστικές εισφορές ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι «υπάρχει η εφαρμογή μιας μεγάλης μεταρρύθμισης. Ενός νέου πλαισίου, το οποίο δεν το υποστηρίζαμε μόνο εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ζητούσαν κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Να συνδεθεί το εισόδημα με τις ασφαλιστικές εισφορές». Παραδέχτηκε στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης προβλήματα, καθυστερήσεις και πιθανές υπερβολές, ενδεχομένως και λάθη. Υπογράμμισε όμως πως η ουσία είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων, σχεδόν το 80%, πληρώνουν λιγότερες εισφορές. Μάλιστα τώρα έχουν και τη δυνατότητα και να πληρώσουν, άρα το σύστημα λειτουργεί.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ