Αλλαγές στα βιβλία της Ιστορίας

Στόχος η μελέτη των μεγάλων πολιτικοκοινωνικών φαινομένων της εποχής μας

Αλλαγές στα βιβλία της Ιστορίας

Αλλαγή της μεθόδου που διδάσκεται η Ιστορία στα σχολεία από το δημοτικό μέχρι το λύκειο εισηγείται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) προς το υπουργείο Παιδείας.

Όπως γράφουν «Τα Νέα», στην πρόταση που παρέλαβε ο Κώστας Γαβρόγλου με στόχο να εφαρμοστεί από το 2018-2019, επιχειρείται καθολική αλλαγή. Αλλαγή τόσο στη δομή των σημερινών εγχειριδίων Ιστορίας, αλλά και σε όλες τις τάξεις και ιδιαίτερα στο λύκειο.

Α’ Λυκείου

Ειδικά στην Α’ Λυκείου, όπου σήμερα το μάθημα µε τίτλο «Ιστορία του Αρχαίου Κόσµου» καλύπτει τη χρονική περίοδο από τους προϊστορικούς πολιτισµούς της Ανατολής έως την εποχή του Ιουστινιανού, η δομική αλλαγή είναι πλήρης. Η επιτροπή εισηγείται το νέο βιβλίο να καλύπτει την περίοδο από το 1880 έως σήµερα. Στόχος να δοθεί ολοκληρωµένη εικόνα των πυκνών γεγονότων και των µεγάλων ιστορικών αλλαγών.

Ανάμεσα στα περιεχόμενα του νέου βιβλίου της Α’ Λυκείου, προτείνεται να είναι το πρώτο κεφάλαιο με τίτλο «Ο καπιταλισµός ως παγκόσµιο σύστηµα (1880-1914)». Θα αναφέρεται μεταξύ άλλων σε θέματα όπως εδραίωση της νεωτερικότητας, εργοστάσια και βιοµηχανικές πόλεις. Θα εξετάζεται ο κόσµος της εργασίας-συνδικαλιστικό κίνηµα-συνθήκες ζωής της εργατικής τάξης. Ο αγώνας για τη χειραφέτηση των γυναικών και η περιπέτεια του εκσυγχρονισµού στην Ελλάδα. Επίσης δε θα απουσιάζει ούτε η εκβιοµηχάνιση και το εργατικό κίνηµα, η αποικιοκρατία και ιµπεριαλισµός κ.ά.

Στο τελευταίο κεφάλαιο, οι μαθητές της Α’ Λυκείου θα μαθαίνουν, ανάμεσα σε άλλα, για το τέλος του Ψυχρού Πολέµου και νέες συγκρούσεις. Υπό εξέταση θα τίθεται και η κατάρρευση των κομουνιστικών καθεστώτων και την εποχή της παγκοσµιοποίησης. Η διεύρυνση της ΕΕ, οι διεθνικοί οργανισµοί, η ανάδυση της Κίνας. Αντικείμενο μελέτης θα αποτελεί η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισµού και η εγκατάλειψη του κράτους πρόνοιας. Στο επίκεντρο μπαίνουν και οι τεχνολογικές επαναστάσεις: η πληροφορική, οι επικοινωνίες, αλλαγές στην παραγωγή και τον τρόπο ζωής κ.ά.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ