Αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2020

αντικειμενικές αξίες

Χρονιά ριζικών αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες και κατ’ επέκταση στη φορολογία των ακινήτων θα είναι το 2020. Στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού προγράμματος η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι των θεσμών να προχωρήσει σε ριζική αναμόρφωση του συστήματος υπολογισμού των τιμών ζώνης, προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να περιοριστεί η παραοικονομία στην κτηματαγορά.

Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αναμόρφωση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σχεδιάζεται να διατεθεί:

για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών να μην ακυρώσει την πρόσφατη μείωση του φόρου μεσοσταθμικά κατά 22% αλλά και να γίνει η δεύτερη μείωση προκειμένου συνολικά να ανέλθει στο 30% που είναι και η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης,

για την αναμόρφωση της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με επανεξέταση των αφορολόγητων ορίων και των συντελεστών για φόρους μεταβίβασης πρώτης κατοικίας, κληρονομιάς, δωρεάς και γονικών παροχών. Σε ό,τι αφορά αυτές καθαυτές τις αντικειμενικές αξίες, οι κατευθύνσεις στις οποίες κινείται το υπουργείο Οικονομικών είναι οι εξής:

A) Ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται σε αυξήσεις των τιμών ζώνης σε τουλάχιστον 4.000 περιοχές της χώρας, κυρίως αστικές, καθώς και σε παραθαλάσσιες στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. Επιπλέον, αναμένονται αυξήσεις και λόγω του γεγονότος ότι οι εμπορικές αξίες των ακινήτων έχουν πάρει την ανιούσα τον τελευταίο χρόνο λόγω της βελτίωσης των προσδοκιών στην οικονομία και της σταδιακής επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα.

B) Επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού των αξιών των ακινήτων σε περίπου 3.500 περιοχές. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για περιοχές που έχουν αναπτυχθεί οικιστικά ή και τουριστικά, αλλά αντιμετωπίζονται φορολογικά ως εκτός σχεδίου και οικισμού, δηλαδή με τις χαμηλές αξίες των αγροτεμαχίων. Με την ένταξή τους στο αντικειμενικό σύστημα πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά η φορολογητέα ύλη σε αυτές και να προκύψει δημοσιονομικός χώρος για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Παραδείγματα

Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα επιβαρύνσεων λόγω της ένταξης στο αντικειμενικό σύστημα περιοχών εκτός σχεδίου και οικισμού.

Εξοχική κατοικία επιφάνειας 90 τετραγωνικών μέτρων σε αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων σε παραλιακή περιοχή της Αρκαδίας επιβαρύνεται με ετήσιο ΕΝΦΙΑ ύψους 204 ευρώ. Με την ένταξη της περιοχής στο αντικειμενικό σύστημα ο φόρος εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί και θα ανέλθει στα 410 ευρώ.

Εξοχική κατοικία επιφάνειας 110 τετραγωνικών μέτρων σε αγροτεμάχιο 5 στρεμμάτων σε παραλιακή περιοχή της Πιερίας βαρύνεται με ετήσιο ΕΝΦΙΑ 240 ευρώ. Με την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα ο ιδιοκτήτης της θα κληθεί να πληρώσει συνολικό ΕΝΦΙΑ ύψους 450 ευρώ.

Πολυτελής εξοχική κατοικία στην Κορινθία, επιφάνειας 517 τ.μ., σε έκταση σχεδόν 7,5 στρεμμάτων, βαρύνεται με ετήσιο ΕΝΦΙΑ 374 ευρώ. Με την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα ο ιδιοκτήτης της θα κληθεί να πληρώσει ετήσιο ΕΝΦΙΑ άνω των 3.000 ευρώ, δηλαδή ο φόρος θα δεκαπλασιαστεί.

Γ) Θα αλλάξει ο τρόπος προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, με τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επικαιροποίησής τους. Ο μηχανισμός θα λειτουργεί με τροφοδότηση τιμών από πολλαπλές πηγές, όπως είναι οι αγοραπωλησίες, μεσιτικά γραφεία, τράπεζες και ανεξάρτητες υπηρεσίες όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πηγή: ethnos.gr

 

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ