Πρέπει να ακυρωθούν 450.000 ειδοποιητήρια για ανασφάλιστα ΙΧ

Παράταση χωρίς πρόστιμο προτείνει ο Μαυραγάνης

Πότε θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας

Θα ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις για το αν θα επιμείνουν στην είσπραξη των 250 εκατ. ευρώ από τα ηλεκτρονικά παράβολα που αναρτήθηκαν στο Taxisnet για τα ανασφάλιστα οχήματα, ενδεχομένως και σήμερα ακόμα, από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη.

Παρόλα αυτά οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ, κρύβει κινδύνους για την κυβέρνηση, και με τα αρχεία του υπουργείου Μεταφορών, της Αστυνομίας και των ασφαλιστικών εταιριών τόσο οικονομικούς, καθώς εκτιμάται ότι ίσως χρειαστεί και να επιστρέψει μέχρι και 50 εκατ. ευρώ σε πολίτες που ενεπλάκησαν άδικα στην υπόθεση- καθώς όμως και πολιτικούς, λόγω των αδικιών και της προχειρότητας που διαπιστώνονται σε βάρος ευρύτατων ομάδων πολιτών.

Ακύρωση σε 450.000 από τα 1,151 εκατ. ειδοποιητήρια

Σε χθεσινή σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργείων εξετάστηκε όλο το εύρος των λαθών που έχουν εντοπιστεί. Εξαιτίας τους εκτιμάται ότι θα πρέπει να ακυρωθούν περίπου 450.000 από τα 1,151 εκατ. ειδοποιητήρια. Σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να εκδοθούν και νέα, για να ενημερωθούν παραβάτες που έμειναν στο απυρόβλητο ή δεν έλαβαν γνώση των αποτελεσμάτων των διασταυρώσεων, επειδή οι παραβάσεις τους χρεώθηκαν σε άλλους που δεν φέρουν ευθύνη (πχ σε προκατόχους οχήματος που μεταβιβάστηκε).

Λάθη εντοπίζονται σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν κλαπεί, παρότι η κλοπή έχει δηλωθεί. Επίσης διαπιστώθηκαν αναγραμματισμοί στα στοιχεία κανονικά ασφαλισθέντων οχημάτων, που πρέπει να διορθωθούν για να απαλλαγούν οι κάτοχοί τους. Στην χθεσινή σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι τα θύματα των λαθών των υπηρεσιών δεν πρέπει να ταλαιπωρηθούν περισσότερο και να γίνει εκ μέρους τους μία δήλωση σε έναν μόνον φορέα (πχ ασφαλιστική εταιρεία, υπουργείο Μεταφορών κλπ) που θα αναλάβει να ενημερώσει και όλους τους άλλους χωρίς να χρειαστεί να τρέχουν δεξιά και αριστερά οι νομοταγείς πολίτες.

Ασφάλεια και για τα ακινητοποιημένα οχήματα

Ήταν άγνωστο σε μεγάλη μερίδα κόσμου ότι ακόμα και αν το όχημα μένει παρκαρισμένο, οφείλει να έχει ασφάλεια αν δεν έχει παραδώσει πινακίδες. Θεωρείται βέβαιον δε πως χιλιάδες υπερήλικες συνταξιούχοι στην επαρχία που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο ίντερνετ, ίσως δεν έχουν καταλάβει καν ότι βρέθηκαν μπλεγμένοι και χρεωμένοι με παράβολα – δικαίως ή και αδίκως.

Τεράστιο πρόβλημα έχουν και όσοι έτυχε στις 6 Ιουνίου (ημερομηνία διασταύρωσης) να έχουν ανασφάλιστο το όχημά τους, επειδή έληξε μια-δυο μέρες πριν η ασφάλεια που είχαν και αναζητούσαν προσφορά για νέα ασφάλιση. Ειδικά μάλιστα εάν βρήκαν και έκαναν νέα ασφάλιση στο διάστημα 7-12 Ιουνίου, πλήρωσαν ασφάλιστρα χωρίς να έχουν πληρώσει και το παράβολο που εκδόθηκε για αυτούς στη συνέχεια.

Στο υπουργείο Οικονομικών λένε πως ήταν ευθύνη του ασφαλιστή τους να τους ενημερώσει καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι ασφαλιστικές ήξεραν ότι «έτρεχε» ο έλεγχος εκείνες τις ημέρες. Αν το αποσιώπησαν και εισέπραξαν ασφάλιστρα χωρίς να ενημερώσουν για το παράβολο των 250 ευρώ, οι ιδιοκτήτες θα ανακαλύψουν εκ των υστέρων την χρέωση και ίσως έχουν πρόβλημα με τις Αρχές (πχ να τους ζητηθούν οι πινακίδες πίσω) ενώ δεν θα μπορέσουν να ασφαλίσουν ξανά το όχημα όταν πρέπει να ανανεώσουν την ασφάλιση μετά από 1,3, 6 ή και 12 μήνες.

Σκέψεις για την έκδοση νέων ειδοποιητηρίων

Στην κυβέρνηση κάνουν σκέψεις και για έκδοση νέων ειδοποιητηρίων, αντίστοιχα με αυτά που έχουν αποσταλεί, τα οποία θα ενημερώνουν όσους τελικώς απαλλαγούν από τις χρεώσεις, εφόσον αποδείξουν πως δεν ευθύνονται. Επειδή όμως μπορεί και να χρειαστεί να διατυπώνεται και μία έκφραση συμπάθειας προς τον αδικημένο πολίτη που στοχοποιήθηκε και ταλαιπωρήθηκε χωρίς να φταίει, υπάρχουν και εισηγήσεις να παραλειφθεί προς αποφυγήν αντιδράσεων και, τελικά, απλώς να διαγραφούν σιωπηρώς οι σχετικές οφειλές από το Taxisnet χωρίς άλλες εξηγήσεις. Ο Μαυραγάνης προτείνει μικρή παράταση χωρίς πρόστιμο για τα ανασφάλιστα οχήματα. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προσπαθεί να βρεθεί μια λύση, έστω και την τελευταία στιγμή, στο θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων, καταβάλει μετά το αλαλούμ.

Νίκος Μαυραγάνης: Προτείνω μικρή παράταση χωρίς πρόστιμο για τα ανασφάλιστα οχήματα

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης, ανέφερε ότι είχε σύσκεψη στο υπουργείο, μέχρι αργά χθες το βράδυ, προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη στα ανασφάλιστα οχήματα, σημειώνοντας ωστόσο ότι πιο αρμόδιο είναι το υπουργείο Οικονομικών.

«Προτείνω μικρή παράταση χωρίς πρόστιμο για τα ανασφάλιστα οχήματα», ανέφερε και όπως είπε θα το θέσει και στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Μαυραγάνης, αναφέρει: «Η πρόταση μου είναι να γίνει επικαιροποίησης της λίστας των ανασφάλιστων οχημάτων, να γίνει νέα διασταύρωση, με νέα ημερομηνία μετά τις 6 Ιουνίου, χωρίς πρόστιμο ή αλλιώς κατάθεση πινακίδων».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ