ΕΛΑΣ: Πανευρωπαϊκή επιχείρηση για τις απάτες στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Σύλληψη 30χρονου για διαδικτυακές απάτες ύψους 8.000 ευρώ

ΕΛΑΣ: Πανευρωπαϊκή επιχείρηση για τις απάτες στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, για την καταπολέμηση των απατών στο ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) στην Ευρώπη, στην οποία συμμετείχε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό το συντονισμό και την υποστήριξη της Europol.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 6 έως 16 Ιουνίου 2017, με τη συμμετοχή αστυνομικών Αρχών, Τραπεζικών Ιδρυμάτων και εμπόρων ηλεκτρονικών καταστημάτων από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φιλανδία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Λετονία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υποστηρικτικό ρόλο είχε ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Κολομβία, η Ισλανδία και η Γεωργία.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, σχηματίστηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δύο δικογραφίες για απάτη, ενώ συνελήφθη ένα άτομο

Πιο αναλυτικά, στην πρώτη περίπτωση, εξιχνιάστηκε υπόθεση υποκλοπής και παράνομης επεξεργασίας δεδομένων και στοιχείων πιστωτικών καρτών. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε συλληφθεί 30χρονος ημεδαπός, ο οποίος σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, είχε πραγματοποιήσει πλήθος απατηλών διαδικτυακών συναλλαγών χρησιμοποιώντας τα παραπάνω στοιχεία, συνολικής αξίας τουλάχιστον 8.000 ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αγνώστων δραστών, οι οποίοι υπέκλεψαν τα στοιχεία πιστωτικών καρτών δύο (2) ημεδαπών

Στη συνέχεια, με τη χρήση των παραπάνω στοιχείων, πραγματοποίησαν, μέσω διαδικτύου, αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα της ημεδαπής και αλλοδαπής, συνολικής αξίας περίπου 3.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi) εμπίπτει στην κατηγορία των απατών που διαπράττονται χωρίς τη φυσική παρουσία καρτών πληρωμής (card not present fraud), καθώς η καταχώρηση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών πληρωμής για την ολοκλήρωση των συναλλαγών-παραγγελιών προϊόντων πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου.

Σημειώνεται ότι, με πρωτοβουλία της Europol, πραγματοποιείται εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, στην οποία λαμβάνει μέρος και η χώρα μας, στο πλαίσιο της οποίας έχει δημιουργηθεί ενημερωτικό υλικό που είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα CYBERALERT της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ ενημερωτικό υλικό έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της Europol.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

 • Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88
 • Στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
 • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – Android: CYBERKID
 • Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ