Προς εφαρμογή η αποπλήρωση φόρου κληρονομιάς με παραχώρηση ακινήτου

Απομένει η σχετική υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση της διάταξης

επίδομα

Λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν το φόρο κληρονομιάς, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα εξετάζεται από το επιτελείο της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου. Η προσπάθεια είναι να διευκολυνθούν όσοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν τα εισοδήματα για την αποπληρωμή του φόρου κληρονομιάς. Καθώς, πολλές φορές  οδηγούνται και στην αποποίηση της κληρονομιάς για να αντιμετωπίσουν το αδιέξοδο.

Με παραχώρηση ακινήτου ο φόρος κληρονομιάς

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, εξετάζεται να ενεργοποιηθεί ο νόμος, ο για τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου κληρονομιάς με παραχώρηση ακινήτου από τον φορολογούμενο στο δημόσιο. Η διάταξη υπάρχει, ήδη, στην υφιστάμενη νομοθεσία και αυτό που απομένει είναι η υπουργική απόφαση. Υπουργική απόφαση η οποία, αφενός, θα την θέτει σε ισχύ, αφετέρου, θα διευκρινίζει όλες τις παραμέτρους για την υλοποίησή της.

Τα ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν αφορούν, μεταξύ άλλων, στο ύψος του φόρου κληρονομιάς πάνω από το οποίο θα μπορεί να γίνεται χρήση του μέτρου αυτού. Καθώς και τρόπος που θα γίνεται η αποτίμηση της αξίας του ακινήτου που θα παραχωρείται. Σε κάθε περίπτωση,  το μέτρο δεν θα αφορά στην πληρωμή άλλων φόρων π.χ. φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.. Θα εφαρμόζεται αποκλειστικά για τη φορολογία κληρονομιών.

Κατώτατο όριο φόρου κληρονομιάς για την ενεργοποίηση του μέτρου

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις να τεθεί ένα κατώτατο όριο φόρου κληρονομιάς πάνω από το οποίο θα μπορεί να ενεργοποιείται το μέτρο. Για παράδειγμα για φόρο κληρονομιάς πάνω από 5.000 ευρώ ή και υψηλότερα. Παράλληλα, η βασική σκέψη είναι η αποτίμηση της αξίας του ακινήτου που θα παραχωρεί ο φορολογούμενος να γίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των αξιών, παρά τις αδυναμίες του, θεωρείται το πλέον αξιόπιστο αυτή τη στιγμή. Και θα απαλλάσει τις αρμόδιες υπηρεσίες από χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτεί ο προσδιορισμός της εμπορικής αξίας των ακινήτων και από τριβές με τους φορολογούμενους.

Βεβαίως θα πρέπει να επιλυθούν και άλλα ζητήματα.  Για παράδειγμα με τι κριτήρια θα επιλέγεται το ακίνητο που θα παραχωρείται από τον φορολογούμενο για την εξόφληση του φόρου κληρονομιάς. Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι σε κάθε περίπτωση η αξία του ακινήτου που θα επιλέγεται θα πρέπει να είναι στα επίπεδα του φόρου. Δηλαδή, δε θα προβλέπεται διαδικασία επιστροφής χρημάτων προς τον φορολογούμενο. Επίσης, δε θα προβλέπεται ούτε η αξιοποίηση του και για πληρωμές άλλων φόρων τώρα ή στο μέλλον.

Αυξημένες οι αποποιήσεις κληρονομιών

Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να συμβάλλει και στον περιορισμό του φαινομένου αποποίησης κληρονομιών που παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια. Βεβαίως, δεν είναι μόνο – ούτε κυρίως – οι φόροι που οδηγούν πολλούς στην αποποίηση κληρονομιάς ακίνητης περιουσίας. Αφού τις περισσότερες φορές ο βασικός λόγος είναι η επιδίωξη αποποίησης των χρεών του κληρονομούμενου που οδηγεί στην πρακτική αυτή. Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή το 2016 υπέβαλλαν αίτηση αποποίησης κληρονομιάς 54.422 φορολογούμενοι έναντι 45.628 το 2015, 41.388 το 2014 και 29.199 το 2013.

     

    Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

    Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

     

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
    Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ