Τι αλλάζει σε ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές και συντάξεις χηρείας

ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας

Σε ενδελεχή επανέλεγχο υποβάλλονται αρκετές από τις κεντρικές διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου. Στον 1,5 χρόνο που ο νόμος βρίσκεται σε εφαρμογή η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε βασικές αλλαγές με επίκεντρο τις ασφαλιστικές εισφορές, το παραγόμενο οικονομικό αποτέλεσμα τους καθώς και τις αδικίες προς τις διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Το Βήμα», οι αλλαγές επικεντρώνονται στο σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και επιστημόνων, ενώ επανασχεδιάζεται και το καθεστώς συντάξεων χηρείας.

Σε ό,τι αφορά τις ασφλιστικές εισφορές,   από την κυβέρνηση διαπιστώνεται πως η επιβάρυνση ορισμένων κατηγοριών αυτοαπασχολούμενων από τον συνδυασμό φόρων και εισφορών – που ξεπερνούσε το 60% του εισοδήματος- οδήγησε σε μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων του 2016 κατά 20%.  Δεδομένων των παραπάνω, η κυβέρνηση προσανατολίζεται ώστε ο κεντρικός άξονας στον σχεδιασμό του νέου μοντέλου υπολογισμού των εισφορών είναι η τελική επιβάρυνση του ελεύθερου επαγγελματία να αφήνει ένα «αξιόλογο ποσοστό» για επανεπένδυση στη δουλειά του.

Συντάξεις χηρείας

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, εκτός από το νέο σύστημα εισφορών και τον επανασχεδιασμό του καθεστώτος συντάξεων χηρείας, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει επίσης επίσπευση της διαδικασίας απονομής εκκρεμών συντάξεων. Σχεδιάζεται ακόμη η εφαρμογή της ρύθμισης σε δόσεις των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και καθιέρωση της ενιαίας είσπραξης εισφορών και φόρων.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ