Σημαντικές αλλαγές στις ασφαλιστικές από την υιοθέτηση του ΔΠΧΑ 17

Από το 2021 η εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 17

ΕΑΕΕ: Αυξάνεται η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στις ασφαλιστικές εταιρείες

Σημαντικές αλλαγές για τις ασφαλιστικές εταιρείες φέρνει η υιοθέτηση του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 17 (ΔΠΧΑ 17) το οποίο αντικαθιστά το υφιστάμενο πρότυπο ΔΠΧΑ 4. Οι τεχνικές λεπτομέρειες και οι επιπτώσεις που θα έχει το καινούριο πρότυπο στον ασφαλιστικό κλάδο συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, σε κλειστή εκδήλωση του δικτύου εταιρειών μελών της PwC που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότερα από 80 υψηλόβαθμα στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου από όλο το δίκτυο της PwC.

Σημειώνεται ότι στις 18 Μαΐου 2017, το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών προτύπων (IASB) ολοκλήρωσε το μακροχρόνιο έργο του για την ανάπτυξη του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 17 αναφορικά με τα Ασφαλιστήρια Συμβόλαια (ΔΠΧΑ 17), το οποίο αντικαθιστά το υφιστάμενο πρότυπο ΔΠΧΑ 4.

Από το 2021 η εφαρμογή του ΔΠΧΑ 17

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ΔΠΧΑ 17, το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2021, αναπτύσσει ένα ενιαίο λογιστικό πρότυπο για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, με στόχο να εξαλείψει τις τρέχουσες ασυνέπειες και να ενισχύσει τη συγκρισιμότητα μεταξύ των οικονομικών καταστάσεων. Το πρότυπο θα αλλάξει θεμελιωδώς τον λογιστικό χειρισμό των ασφαλιστήριων συμβολαίων και θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στα επιχειρηματικά μοντέλα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Το νέο πρότυπο θα επηρεάσει τις ασφαλιστικές εταιρείες σε τομείς πέραν των οικονομικών αναφορών, του αναλογιστικού και των πληροφοριακών συστημάτων. Ο σχεδιασμός νέων προϊόντων, οι μέθοδοι κατάρτισης προϋπολογισμού, η εκτίμηση της κερδοφορίας είναι μερικά από τα θέματα που θα πρέπει να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Το ΔΠΧΑ 17 μπορεί να χρειάζεται περισσότερα από τρία χρόνια για να μπει σε εφαρμογή, αλλά είναι σημαντικό για τις εταιρείες να ξεκινήσουν έγκαιρα τις μελέτες αποκλίσεων (gap analysis) και τις αναλύσεις επιπτώσεων (impact assessment) για να αναπτύξουν ένα πλάνο υλοποίησης το οποίο θα τις οδηγήσει μεθοδικά στη λήψη κατάλληλων αποφάσεων και στην υλοποίηση των απαιτούμενων προσαρμογών στις πολιτικές, διαδικασίες, πληροφοριακά συστήματα και αναφορές.

Νίκος Παπαδόπουλος: «Ο στόχος της εφαρμογής του ΔΠΧΑ 17 είναι να παρέχει μεγαλύτερη διαφάνεια και συγκρισιμότητα

Ο Νίκος Παπαδόπουλος, Partner και επικεφαλής του ασφαλιστικού κλάδου της PwC Ελλάδας, σημείωσε σχετικά: «Ο στόχος του IASB με την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 17 είναι να παρέχει μεγαλύτερη διαφάνεια και συγκρισιμότητα. Το Πρότυπο είναι ωστόσο περίπλοκο – οι λεπτομέρειές του μαζί με τις επιπρόσθετες διευκρινίσεις για την πρακτική εφαρμογή του που θα ακολουθήσουν, παίζουν σημαντικό ρόλο στην υιοθέτησή του.

Για την επιτυχημένη εφαρμογή του Προτύπου και για να αποκομίσουν οφέλη από τις προκλήσεις που φαίνεται να εμφανίζει, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει άμεσα να σχεδιάσουν ένα πλάνο δράσης μέχρι την εφαρμογή, που θα περιλαμβάνει από την κατανόηση τεχνικών απαιτήσεων, την εκπαίδευση των στελεχών τους, τον προσδιορισμό των αποκλίσεων που δημιουργούνται, μέχρι το σχεδιασμό λεπτομερούς λειτουργικού μοντέλου.»

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ