Λαγκάρντ: Η πολιτική αβεβαιότητα φρενάρει την ανάπτυξη

Έντονη ανησυχία για την έκβαση των εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία και τη στάση των ΗΠΑ

Κριστίν Λαγκάρντ

Η τάση επιβολής μέτρων προστατευτισμού και η αβεβαιότητα στην Ευρώπη, που συνδέεται κυρίως με το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, συνιστούν «κινδύνους» για την παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτό εκτιμά η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Πολιτική αβεβαιότητα και προστατευτισμός φρενάρουν την παγκόσμια ανάπτυξη

«Υπάρχουν ξεκάθαροι κίνδυνοι επιδείνωσης. Η πολιτική αβεβαιότητα, ιδίως στην Ευρώπη. Η (δαμόκλειος) σπάθη του προστατευτισμού που επικρέμαται στο παγκόσμιο εμπόριο», τόνισε η Λαγκάρντ σε ομιλία της σε μια εκδήλωση του Ινστιτούτου Μπρέγκελ στις Βρυξέλλες.

Ανησυχία για τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία

Στο επίκεντρό της βράθηκαν η αβεβαιότητα γύρω από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές αλλά αυτές στη Γερμανία. «Όλοι αναρωτιούνται: ποιος θα είναι ο επόμενος Γάλλος πρόεδρος; Ποιος θα είναι ο επόμενος συνασπισμός στη Γερμανία;». Τόνισε η Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο Bloomberg TV, εκφράζοντας έτσι και τη δική της «ανησυχία» για το αποτέλεσμα αυτών των εκλογικών αναμετρήσεων.

Πιο ανθεκτική στα σοκ η παγκόσμια οικονομία

«Οι τελευταίοι μήνες μας έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβούν απρόβλεπτα σενάρια». Τέτοια ήταν το Brexit και η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Η παγκόσμια οικονομία σίγουρα είναι πιο ανθεκτική στα σοκ. «Ενισχύει το σφρίγος της» αλλά τα μέτρα προστατευτισμού, ιδίως από την πλευρά των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν αυτήν την πρόοδο.

Προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ για τη στάση απέναντι στο Πεκίνο

Οι απειλές περί εμπορικού πολέμου που εξαπέλυε η κυβέρνηση Τραμπ έχουν περιοριστεί το τελευταίο διάστημα. Αν εφαρμοστούν όμως, θα μπορούσαν «να ανακόψουν την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις». Απηύθυνε επίσης έκκληση στην Ουάσινγκτον να μην χαρακτηρίσει επισήμως την Κίνα ως χώρα που χειραγωγεί το νόμισμά της. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από την πλευρά του Πεκίνου. «Δεν μπορούμε να υποδεικνύουμε μια μεμονωμένη χώρα επειδή το σύστημα λειτουργεί ως σύνολο. Όταν ένα νόμισμα ενισχύεται κάπου, κάποιο άλλο καταγράφει πτώση κάπου αλλού», εξήγησε.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ