Από την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου οι αλλαγές στα capital controls

Από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου οι αλλαγές στα capital controls

Aπό την Παρασκευή 1/9/2017, μπαίνουν σε εφαρμογή οι αλλαγές στα capital controls που είχαν ανακοινωθεί από την απόφαση του υπουργού Οικονομικών. H βασικότερη αλλαγή αφορα στην αύξηση στο όριο αναλήψεων, που από την 1η Σεπτεμβρίου θα φτάνει τα 1.800 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα, χωρίς άλλο περιορισμό.

Μέχρι σήμερα η δυνατότητα αναλήψεων περιορίζεται στα 840 ευρώ ανά 14 ημέρες, δηλαδή 1.680 ευρώ ανά 28 ημέρες. Επίσης επιτρέπεται σε εταιρείες, που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου και τηρούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, το άνοιγμα λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, σε πιστωτικό ίδρυμα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID), ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι.

Επίσης, επιτρέπεται το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, εφόσον δεν τηρείται ήδη άλλος τραπεζικός λογαριασμός, από όσους είναι επαγγελματίες αγρότες υπό την έννοια του ν. 3874/2010.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα λογαριασμών επιτρέπεται επίσης:

 • το άνοιγμα λογαριασμού μισθοδοσίας από εργαζόμενο σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εκτός αυτού στο οποίο ήδη τηρεί λογαριασμό, εφόσον ο νέος εργοδότης του καταβάλλει τη μισθοδοσία σε διαφορετική τράπεζα από αυτή στην οποία τηρεί λογαριασμό ο εργαζόμενος.
 • το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικό πρόσωπο προκειμένου να κατατεθεί το τίμημα ωρίμανσης από ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία, εφόσον δεν τηρεί ήδη λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα.
 • το άνοιγμα ειδικού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης, ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού των υπαλλήλων ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, σύμφωνα με τις διατάξεις των αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των παρ. 13 και 15 του άρθρου 959Α του Κ.Πολ.Δ. Από τον λογαριασμό αυτόν δεν επιτρέπεται εκτέλεση μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό, εκτός των περιπτώσεων υποχρέωσης επιστροφής της εγγύησης των υποψηφίων πλειοδοτών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 της αριθμ. 41756 οικ/26.5.2017 απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Β΄1884), όπως εκάστοτε ισχύει, εφόσον η εγγύηση προήλθε με μεταφορά κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Εμβάσματα από εξωτερικό

Επίσης, όσο αφορά σε εμβάσματα από το εξωτερικό, θα είναι δυνατή η ανάληψη του 50% του ποσού χωρίς περιορισμούς μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Μεταξύ άλλων σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού, από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο ναυτιλιακών εταιρειών δύναται να μεταφέρεται στο εξωτερικό για τις ανάγκες του πλοίου («cash-to master») συγκεκριμένο ποσό μετρητών ως ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Τα δικαιολογητικά αυτά θα οριστούν με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ