Ντάισελμπλουμ: «Θα είμαι πιο προσεκτικός στο μέλλον»

Μετανιωμένος για τις δηλώσεις του για τον ευρωπαϊκό Νότο ο πρόεδρος του Eurogroup

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα μπορεί να βγει απ' το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018

«Θα είμαι πιο προσεκτικός στο μέλλον, γιατί ποτέ δεν είχα την πρόθεση να προσβάλω κανέναν» απαντάει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε επιστολή ευρωβουλευτών σχετικά με δηλώσεις που έκανε αφήνοντας αιχμές εναντίον των χωρών του Νότου.

«Τις μέρες που ακολούθησαν τη δημοσίευση της συνέντευξής μου (σ.σ. στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung»), τα λόγια μου συνδέθηκαν με την κατάσταση στις χώρες της Νότιας Ευρώπης την περίοδο της κρίσης.

Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι έγινε αυτή η σύνδεση, καθώς αυτό δεν ήταν αυτό που είπα. Και σίγουρα δεν ήταν αυτό που ήθελα να πω.

Μεγάλο το κοινωνικο κόστος της κρίσης

Η κρίση έχει επηρεάσει τις κοινωνίες σε όλη την Ευρωζώνη με μεγάλο κοινωνικό κόστος και η αλληλεγγύη ήταν απόλυτα δικαιολογημένη», σημειώνει ο Γ. Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας πως «δυστυχώς, κάποιοι προσβλήθηκαν από τον τρόπο που εκφράστηκα. Η επιλογή των λέξεων είναι φυσικά προσωπική όπως είναι ο τρόπος που εκλαμβάνονται».

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο επίκεντρο

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημειώνει επίσης πως στη συνέντευξη που παραχώρησε «υπογραμμίζει τη σημασία της αλληλεγγύης και της αμοιβαιότητας στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», παραθέτοντας στα γερμανικά το επίμαχο κομμάτι της συνέντευξης.

«Αυτό που εννοούσα ήταν πως το συμφωνημένο πλαίσιο είναι ζωτικής σημασίας για την αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη, τόσο με τον υπόλοιπο κόσμο όσο και μεταξύ των κρατών-μελών. Είναι βασικό όλοι να δείχνουν την αναγκαία δέσμευση και την ευθύνη», τονίζει.

Μετανιωμένος ο Ντάισελμπλουμ αλλά δεν ανασκευάζει

Οι έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν μετά από δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πως οι χώρες του Νότου «σπατάλησαν τα χρήματα σε γυναίκες και ποτά». Απαντώντας σε ερωτήσεις στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, αρνήθηκε να ανασκευάσει τον ισχυρισμό του.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έχουν δείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες που επηρεάστηκαν από την κρίση.

Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω ιδιαίτερη σημασία στην αλληλεγγύη. [Όμως] πρέπει να έχεις και υποχρεώσεις. Δεν μπορείς να σπαταλάς όλα σου τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητάς βοήθεια».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ