Επιστήμονες διαπίστωσαν πόσο δραστήριος είναι ο κόσμος με τη βοήθεια των smartphones

bhmata

Συγκέντρωση δεδομένων από τους χρήστες των smartphones μελέτησαν Αμερικανοί επιστήμονες για να διαπιστώσουν πόσο δραστήριος είναι ο κόσμος, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του BBC.

Η ανάλυση του πανεπιστημίου Στάνφορντ από δεδομένα λεπτό προς λεπτό, συνολικού χρόνου 68 εκατομμυρίων ημερών έδειξε ότι ο μέσος όρος βημάτων που κάνουν καθημερινά οι πολίτες είναι 4.961.

Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στην υψηλότερη θέση με 6.880 βήματα την ημέρα κατά μέσον όρο, ενώ η Ινδονησία βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης με μόλις 3.513.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της ανάλυσης αποκάλυψαν και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Τα περισσότερα smartphones διαθέτουν ενσωματωμένο ένα επιταχυνσιόμετρο, δηλαδή έναν αισθητήρα που βρίσκεται τοποθετημένος μέσα στη συσκευή και ο οποίος μπορεί να καταγράψει τον αριθμό των βημάτων. Οι ερευνητές αξιοποίησαν στοιχεία από περισσότερους από 700.000 ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την εφαρμογή καταγραφής της δραστηριότητας Argus.
Ο Σκοτ Ντελπ, ένας καθηγητής Βιολογικής Μηχανικής και ένας εκ των ερευνητών, δήλωσε στο BBC: “Η μελέτη είναι 1.000 φορές μεγαλύτερη σε κλίμακα από κάθε προηγούμενη με θέμα την ανθρώπινη κίνηση. Έχουν εκπονηθεί εξαιρετικές έρευνες για την υγεία, αλλά η νέα μας μελέτη παρέχει στοιχεία από περισσότερες χώρες, πολύ περισσότερα πρόσωπα και καταγράφει την δραστηριότητά τους σε μια διαρκή βάση. Αυτό ανοίγει την πόρτα σε νέους τρόπους επιστημονικής έρευνας σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα σε σχέση με ό,τι μπορούσαμε στο παρελθόν”.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature και οι συγγραφείς της έρευνας υποστηρίζουν ότι το έργο τους παρέχει σημαντική γνώση για την βελτίωση της ανθρώπινης υγείας.

Για παράδειγμα, ο μέσος όρος βημάτων που κάνουν οι άνθρωποι σε μια χώρα εμφανίζεται ως λιγότερο σημαντικό στοιχείο σε ό,τι αφορά τα επίπεδα της παχυσαρκίας.
Το κυριότερο συστατικό βρέθηκε ότι ήταν η “ανισότητα δραστηριότητας”, όπως είναι δηλαδή η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου, αλλά αντί για διαφορά μεταξύ πλουσίων και φτωχών, είναι η διαφορά μεταξύ εκείνων που έχουν την καλύτερη φυσική κατάσταση και τους πιο τεμπέληδες.

Όσο μεγαλύτερη η ανισότητα στα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, τόσο υψηλότερα τα επίπεδα της παχυσαρκίας.

Ο Τιμ Άλτοφ, ένας από τους ερευνητές, δήλωσε: “Για παράδειγμα, η Σουηδία είχε ένα από τα μικρότερα χάσματα μεταξύ της δραστηριότητας πλουσίων και εκείνης των φτωχών…επίσης είχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας”.
Για παράδειγμα, ενώ ΗΠΑ και Μεξικό εμφανίζουν παρόμοιο αριθμό βημάτων κατά μέσον όρο, οι ΗΠΑ έχουν υψηλότερη ανισότητα δραστηριότητας και επίπεδα παχυσαρκίας.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ