Δύο νέες κατηγορίες δικαιούνται την 13η σύνταξη

αναδρομικά

Την Δευτέρα 20 Μαΐου θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των συνταξιούχων.

Οι δυο νέες κατηγορίες που δικαιούνται την 13η σύνταξη είναι οι δικαιούχοι προσωρινής κύριας σύνταξης, όπως και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες που εισπράττουν σύνταξη ή επίδομα.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε χθες το απόγευμα στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων και προβλέπει πως η 13η σύνταξη χορηγείται από το 2019 και για κάθε επόμενο έτος:

  • Σε όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας και θανάτου την 1η Μαΐου κάθε έτους και
  • Σε όσους δικαιούνται την καταβολή κύριας σύνταξης µε ηµερομηνία έναρξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που ανατρέχει στην 1η Μαΐου κάθε έτους.

Όπως έχει διευκρινίσει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, στους δικαιούχους συµπεριλαμβάνονται οι 22.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν προσωρινή σύνταξη.

Αυτοί αναμένεται να λάβουν τώρα 13η σύνταξη µε βάση το ύψος της προσωρινής, και όταν εκδοθεί η οριστική, θα ακολουθήσει επανυπολογισμός.

Επίσης, όσοι έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης πριν από την 1η Μαΐου και θα δικαιούνται στο μέλλον κύρια σύνταξη, αλλά τώρα δεν εισπράττουν προσωρινή, θα πρέπει να λάβουν τότε αναδρομικά τη 13η σύνταξη που δικαιούνται.

Η 13η σύνταξη καταβάλλεται και στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης µε αιτία την αναπηρία, όπως επίσης και στους ανασφάλιστους υπερήλικες που εισπράττουν την παλιά σύνταξη ή το επίδομα του νόμου Κατρούγκαλου.

Πρόκειται για περίπου 34.000 δικαιούχους που λαμβάνουν σύνταξη ή επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα έως 360 ευρώ και όλοι θα λάβουν 13η σύνταξη στο 100%.

Βάση υπολογισμού αποτελεί το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης, ενώ ειδικά στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από µία κύριες συντάξεις ή/και επίδομα σύνταξης µε αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης υπολογίζεται επί του αθροίσματος τους.

Ειδικότερα:

α) Για ποσό έως και 500 ευρώ χορηγείται 13η σύνταξη στο 100%.

β) Για ποσό από 500,01 έως και 600,00 ευρώ, χορηγείται 13η σύνταξη στο 70%.

γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1.000,00 ευρώ χορηγείται 13η σύνταξη στο 50%.

δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω χορηγείται 13η σύνταξη στο 30%.

Η 13η σύνταξη είναι ακατάσχετη, δεν συµψηφίζεται µε βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δηµόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ., υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μαΐου κάθε έτους.

Πηγή: ethnos.gr

 

Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ