Δύο υπερυπολογιστές από τις ΗΠΑ στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης

Δύο υπερυπολογιστές από τις ΗΠΑ

Δύο υπερυπολογιστές από τις ΗΠΑ φιγουράρουν στις πρώτες δύο θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης των μεγαλύτερων υπερυπολογιστών (Top 500), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ένας υπερυπολογιστής από την Κίνα.

Στο Νο 1 βρίσκεται ο υπολογιστής Summit και στο Νο 2 ο Sierra, που και οι δύο ανήκουν στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και έχουν κατασκευασθεί από την ΙΒΜ. Ακολουθεί τρίτος ο Sunway TaihuLight του Κινεζικού Εθνικού Υπερυπολογιστικού Κέντρου.

Ο Summit, με το σημαδιακό όνομα που σημαίνει «Κορυφή», έχει επεξεργαστική ισχύ 148,6 petaflops, δηλαδή μπορεί να κάνει 148,6 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge στο Τενεσί, ενώ ο Sierra (94,6 petaflops) στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια.

Η Κίνα συνεχίζει να έχει τους περισσότερους υπερυπολογιστές (219) στο Top 500 που δημοσιοποιείται ανά εξάμηνο και ακολουθούν οι ΗΠΑ (116), η Ιαπωνία (19), η Βρετανία (18), η Γαλλία (18) και η Γερμανία (14). Οι περισσότεροι υπερυπολογιστές είναι κατασκευασμένοι από τη Lenovo (173), ενώ ακολουθούν η Inspur με 71 και η Sugon με 63.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων, για πρώτη φορά στην ιστορία και τα 500 μηχανήματα έχουν περάσει σε ισχύ το όριο του ενός petaflop. Η συνολική επεξεργαστική ισχύς όλων των μηχανημάτων τις λίστας έφθασε τα 1,56 exaflops (ένα exaflop είναι 1.000 petaflops), αυξημένη κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Η ισχύς αναμένεται να έχει διπλασιασθεί έως το 2021, καθώς μόνο οι ΗΠΑ σχεδιάζουν δύο νέους υπερυπολογιστές, τους Frontier και Aurora, ο καθένας με ισχύ τουλάχιστον ένα exaflop.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ