E-drive Academy: Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την οδική ασφάλεια

Δωρεάν κατέβασμα βιβλίων οδικής ασφάλειας για παιδιά, ενήλικες και επαγγελματίες οδηγούς

E-drive Academy: Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την οδική ασφάλεια

«Στην Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα νήπια, γιατί στα 18 δεν θα μάθει κάποιος να οδηγεί σωστά. Άλλωστε ο ίδιος ο Φρόιντ έλεγε ότι μετά τα 7 δεν μαθαίνει κανείς». Με τη φράση αυτή ο διευθυντής του Iνστιτούτου Μεταφορών ΙΜΕΤ/ ΕΚΕΤΑ, Ευάγγελος Μπεκιάρης, περιέγραψε τη φιλοσοφία μιας καινοτόμου εκπαιδευτικής διαδικτυακής πλατφόρμας ( e-drive Academy), για ασφαλή, έξυπνη, οικολογική μετακίνηση και οδήγηση που υλοποιήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και βρίσκεται αναρτημένη στην ηλεκτρονική σελίδα του.

Οδική αγωγή για παιδιά από τη Βάγια την Κουκουβάγια

Σε αυτήν, το έργο της εκπαίδευσης των μικρών παιδιών αναλαμβάνει η Βάγια η Κουκουβάγια, ένα καρτούν που με ποιήματα και απλές σύντομες οδηγίες μαθαίνει στα παιδιά να σταματούν στο δρόμο, να κοιτούν και να ακούν, προτού περάσουν. Τους μαθαίνει ακόμη πώς να κινούνται στο χώρο και να μην χάνονται, ακόμη και πώς πρέπει να συμπεριφέρονται μέσα σε ένα αυτοκίνητο, σε ένα σχολικό λεωφορείο ή πάνω στο ποδήλατό τους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-drive Academy

Ωστόσο, η πλατφόρμα e-drive Academy που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω, δεν περιορίζεται στα παιδιά, καθώς παρέχει όλες τις απαιτούμενες υπηρεσίες εκπαίδευσης με σκοπό την ανάπτυξη μιας ώριμης οδικής κουλτούρας και ασφαλούς μετακίνησης για όλους τους χρήστες της οδού, ανεξάρτητα από ηλικία, μορφωτικό ή οικονομικό επίπεδο.

«Υπάρχουν ξεχωριστά βιβλία ανά ηλικία και εκπαιδευτικό επίπεδο, οδηγός για μοτοσικλετιστές, για έμπειρους οδηγούς, ηλικιωμένους, επαγγελματίες όλων των κατηγοριών, ευπαθείς χρήστες όπως άτομα με αναπηρία, εκπαιδευτές, γονείς, δασκάλους, καθηγητές, συλλόγους γονέων ακόμη και ειδικό ειδικό φυλλάδιο εκπαίδευσης για οδηγούς delivery. Παγκόσμια πρωτοτυπία, όμως είναι πάρα πολύ χρήσιμο και μάλιστα θέλουμε να το βγάλουμε σε πολλές γλώσσες για προφανείς λόγους.

Ηλεκτρονικά βιβλία για δωρεάν «κατέβασμα» από την e-drive Academy

Ξέρετε πόσα ατυχήματα συμβαίνουν με οδηγούς delivery; Σίγουρα έχετε δει κάποιον στο μονόδρομο να έρχεται από απέναντι. Πρέπει και εκείνος να καταλάβει τα βασικά για να μην σκοτωθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεκιάρης, μιλώντας στο 1ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας για παιδιά που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Money Show, υπό την αιγίδα του του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Αναφερόμενος στο πνεύμα που πρέπει να διέπει την κυκλοφοριακή αγωγή υπογράμμισε ότι το παιδί δεν πρέπει μόνο να μάθει να περνά το δρόμο σωστά αλλά επιπλέον πρέπει να μάθει τι πρέπει να κάνει για να προλάβει το λάθος του άλλου. Τόνισε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή 25 διαφορετικών επιστημόνων, περιέχει ηλεκτρονικά βιβλία που μπορεί ο καθένας να «κατεβάσει» από την ιστοσελίδα e-drine Academy, πολυμέσα και παιχνίδια και δεν αποτελεί προϊόν μετάφρασης κάποιου υλικού από το εξωτερικό αλλά για κάτι που δημιουργήθηκε με βάση τις συνθήκες στο ελληνικό περιβάλλον και τις μελέτες που έγιναν στην Ελλάδα. «Είμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση. Για να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια πρέπει να μπει στα σχολεία, στις τάξεις των σχολών οδήγησης ώστε να εφαρμοστεί σωστά» πρόσθεσε.

Από το 2009 μειώθηκε κατά πολύ ο αριθμός των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα

Στο μεταξύ, ο συγκοινωνιολόγος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δρ. Δήμος Παύλου, μιλώντας στο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία έχει καταγραφεί στην Ελλάδα μείωση κατά 46% του αριθμού των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα από το 2009 και μετά. Σε ό,τι αφορά την γενική τάση θνησιμότητας των παιδιών λόγω τροχαίων ατυχημάτων, η Ελλάδα κατέγραψε μέσα στην Ε.Ε. των 28 τη μεγαλύτερη μείωση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, της τάξης του 83%. Συγκεκριμένα 36 παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2006 και μόλις 6 έχασαν τη ζωή τους το 2015.

Στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στην οδική ασφάλεια η Ελλάδα

Ωστόσο, ο κ. Παύλου υπογράμμισε ότι στο σύνολο της Ευρώπης η Ελλάδα βρίσκεται στις χειρότερες χώρες, όσον αφορά την οδική ασφάλεια και τους νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα μαζί με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και την Πολωνία, ενώ οι καλύτερες χώρες είναι η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία.

Τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία, άλλωστε, αποκαλύπτουν ότι τα αγόρια αποτελούν το 60% των παιδιών που χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ενώ τα κορίτσια το 40%, τα περισσότερα θύματα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 10 και 14 ετών, στα περισσότερα δυστυχήματα αυτού του είδους εμπλέκονται αυτοκίνητα, στη συνέχεια πεζοί και μετά ποδηλάτες, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιάζεται η μεγαλύτερη συχνότητα θανάτων παιδιών με κυριότερους μήνες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Βασικό συμπέρασμα που διατυπώθηκε ήταν ότι τα παιδιά θεωρούνται ως τα αθώα θύματα των των τροχαίων ατυχημάτων καθώς συνήθως οι ενήλικες είναι εκείνοι που τα προκαλούν.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ