ΕΦΚΑ: Για τα επόμενα 30 χρόνια τα λάθη στα μητρώα ασφαλισμένων

ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για την αυτεπάγγελτη διαγραφή επιχειρήσεων από το ΓΕΜΗ

Για τα επόμενα 30 χρόνια θα συνεχίσουν να εμφανίζονται τα λάθη στα μητρώα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που ταλαιπωρούν χιλιάδες ασφαλισμένους, από την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος του νέου Ταμείου, όπως, χαρακτηριστικά, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Αναστάσιος Τάγαρης.

Προβλήματα για χιλιάδες ασφαλισμένους

Συγκεκριμένα, από την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος μητρώου του ΕΦΚΑ, χιλιάδες ασφαλισμένοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με λάθη στα στοιχεία τους. Αλλα ήταν απλά, όπως μια διαφορά στη διεύθυνση κατοικίας ή στο τηλέφωνο επικοινωνίας, άλλα ήταν πιο σύνθετα, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η ταλαιπωρία, καθώς αριθμοί μητρώου εξαφανίστηκαν και κατά συνέπεια χάθηκαν ένσημα.

Προβλήματα υπήρξαν και με τα μητρώα των αυτοαπασχολουμένων, με αποτέλεσμα πολλοί συνταξιούχοι να λάβουν ειδοποιητήριο για εισφορές, ενώ επαγγελματίες ακόμη περιμένουν τα δικά τους ειδοποιητήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μητρώο ΕΦΚΑ δεν μεταφέρθηκαν τα στοιχεία από την πιο πρόσφατη ενημέρωση των ανά ταμείο μητρώων, αλλά κάποια προγενέστερη, άγνωστης ημερομηνίας.

Πολίτες ανακάλυπταν ότι ο Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου τους (ΑΜΑ) έχει «εξαφανιστεί» ή ότι το σύστημα εμφανίζει στοιχεία διαφορετικού προσώπου. Κάποιοι που είχαν 2 ΑΜΑ ανακάλυψαν ότι ο ένας εκ των 2 δεν υπάρχει πλέον, ενώ ακόμη και μετανάστες που πρέπει να ανανεώσουν την κάρτα παραμονής τους, δεν βρίσκουν τα ένσημά τους.

Αναστάσιος Ταγάρης: Τα λάθη θα εμφανίζονται για τα επόμενα 30 χρόνια

Σύμφωνα με τον κ. Τάγαρη, επιχειρήθηκε ένα «τιτάνιο έργο», όμως λάθη και περιπτώσεις που δεν έχουν ενοποιηθεί σωστά τα στοιχεία θα εμφανίζονται για τα επόμενα 30 χρόνια. «Δεν υπάρχει περίπτωση να εκκαθαριστεί και να υπάρχει σωστό μητρώο 100%, όταν τα δεδομένα από τα οποία προέρχεται, είναι από μόνα τους μη ποιοτικά δεδομένα» παραδέχθηκε, επισημαίνοντας ότι «έχουμε σηκώσει το χαλάκι» και ό,τι στραβό υπήρχε από κάτω σε ένα Ταμείο, ήρθε κι ενώθηκε με άλλα στραβά που υπήρχαν στα άλλα Ταμεία.

Ο κ. Τάγαρης απάντησε και στο ερώτημα του κ. Νότη Μηταράκη σχετικά με την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016 στους ελεύθερους επαγγελματίες, εκτιμώντας ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Οκτωβρίου. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο διαγωνισμός για την εκκαθάριση ολοκληρώθηκε, υπάρχει πλέον ανάδοχος εταιρεία, δεν έχει όμως ακόμη υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών με βάση το εισόδημα του 2016 θα πληρωθούν έως το τέλος Νοεμβρίου.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ