Ποιοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» στην εφορία

Έρχεται η ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές μικρομεσαίων στο Δημόσιο

Σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι μετά το Πάσχα με την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης.

«Αγκάθι» τα τεκμήρια διαβίωσης

Μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν τα τεκμήρια. Ενώ τα εισοδήματα τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει κατά μέσο όρο 25% σύμφωνα με την ελληνική στατιστική αρχή, δεν έχει υπάρξει η αντίστοιχη προσαρμογή στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης για κατόχους ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής αλλά ακόμη και για όσους είναι ανύπαντροι ή παντρεμένοι, νοικιάζουν το σπίτι που μένουν κ.τ.λ.

Πέλεκυς για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Το εκκαθαριστικό θα είναι ιδιαίτερα βαρύ για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες εξαιτίας της αλλαγής της φορολογικής κλίμακας. Φορολογούνται από τα εισοδήματα του 2016 με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων αλλά χωρίς αφορολόγητο. Έτσι αντί για φορολόγηση από 26% έως 33% που ίσχυε έως το 2015 και το 2016, θα φορολογηθούν με συντελεστές από 22% έως 45%, χωρίς αφορολόγητο.

Αυξήθηκαν και οι συντελεστές ενοικίων

Ιδιαίτερα φουσκωμένο θα δουν το εκκαθαριστικό τους και οι ιδιοκτήτες ακινήτων με εισόδημα από μισθώματα. Οι συντελεστές της κλίμακας των ενοικίων αυξήθηκαν. Έτσι, για εισόδημα έως 12.000, ο συντελεστής αυξήθηκε από το 11% στο 15%. Για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής αυξήθηκε από το 33% στο 35%. Για εισόδημα πάνω από 35.000 ο συντελεστής αυξήθηκε από 33% σε 45%.

Μέχρι 45% ο συντελεστής φορολογίας για τα «μπλοκάκια»

Φουσκωμένο εκκαθαριστικό θα δουν και οι μισθωτοί που έχουν εισόδημα και από ελευθέριο επάγγελμα. Το εισόδημα από μπλοκάκι αθροίζεται με τους μισθούς και φορολογείται με συντελεστή που φτάνει μέχρι το 45%.

Το τέλος των χάρτινων αποδείξεων

Στο μεταξύ τέλος στο χαρτοβασίλειο των αποδείξεων βάζει, ο Γιώργος Πιτσιλής. Μ’ αυτόν τον τρόπο απαλλάσει τους φορολογούμενους από την υποχρέωση να κρατούν τις αποδείξεις για να χτίζουν το αφορολόγητο.

Στην απόφαση ορίζεται ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δικαιούνται το αφορολόγητο -μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες- δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να κρατούν τις αποδείξεις. Οι συγκεκριμένες δαπάνες τους που μετρούν στο αφορολόγητο θα μπορούν να επιβεβαιώνονται από την μηνιαία statement των τραπεζών που αφορούν στην κίνηση των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (πχ μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (πχ ελεύθερος επαγγελματίες), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ