Καταφθάνει κούρεμα στα ειδικά μισθολόγια

Στο στόχαστρο περίπου 160.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Καταφθάνει κούρεμα στα ειδικά μισθολόγια

Μειώσεις στους υπηρετούντες σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας, στους αμοιβόμενους δηλαδή με ειδικά μισθολόγια, κουβαλάει μαζί το προσχέδιο της συμφωνίας με τους δανειστές, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Ηandelsblatt.

Εξορθολογισμός στα ειδικά μισθολόγια

Συγκεκριμένα, στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο της Ευρωπαϊκής πλευράς (SMoU) επισημαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να «εγκρίνει» «νομοθεσία για να ολοκληρώσει τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων, ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για το ενιαίο μισθολόγιο». Η περικοπή αφορά κυρίως τους στρατιωτικούς και τους υπόλοιπους ένστολους (λιμενικούς, σώματα ασφαλείας κ.ά.).

Ουσιαστικά θα γίνει νέα κατηγοριοποίηση των επαγγελμάτων και έτσι θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον αντί 20 8 κατηγορίες ειδικών μισθολογίων.

Το παραπάνω σημαίνουν πως οι αποδοχές που θα προκύψουν θα είναι σ’ ορισμένες περιπτώσεις, ενώ θα υπάρξει πάγωμα στις αποδοχές για περίπου 160.000.

Ειδικότερα, το προσχέδιο προβλέπει σταδιακές μειώσεις των αποδοχών των νεοεισερχόμενων για εργασία στο Δημόσιο που θα φτάσουν ως και το 20% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα των αμοιβών στα ειδικά μισθολόγια.
Για τους υφιστάμενους Δημοσίους υπαλλήλους, η διαφορά με τους παλιούς θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά.
Υπολογίζεται ότι η διαφορά νέων παλιών θα είναι μεσοσταθμικά κοντά στο 15% και θα διατηρηθεί για τρία χρόνια τουλάχιστον.

Από την άλλη πλευρά, θα υπάρξει ταυτόχρονη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μ΄αποτέλεσμα οι 160.000 εργαζόμενοι του Δημοσίου που υπάγονται σήμερα στα ειδικά μισθολόγια θα δουν μειώσεις από 5% ως 7%.

Διαβάστε επίσης: Διέρρευσε το απόρρητο προσχέδιο της συμφωνίας με τους δανειστές

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ