Διαστάσεις επιδημίας οι εικονικές μεταφορές έδρας στη Βουλγαρία

Galya Dimitrova

Τεράστιες ζημιές από τις εικονικές μεταφορές έδρας στη Βουλγαρία προκαλούνται σε φορολογία και ΦΠΑ για την Ελλάδα, με το οικονομικό επιτελείο να βρίσκεται σε έντονο προβληματισμό, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Στην κορυφή των προτιμήσεων η Βουλγαρία

Οι εικονικές μεταφορές έδρας στη γείτονα χώρα για ασφαλιστικούς και φορολογικούς λόγους λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Καθημερινά, όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες επιλέγουν το «φουλ πακέτο Βουλγαρία», με το φαινόμενο να έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, κατά τη σχετική παραδοχή στελεχών της φορολογικής διοίκησης.

Ζητούν ακόμη και επιστροφή ΦΠΑ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» αποτυπώνεται εντυπωσιακή αύξηση των επιχειρήσεων ελληνικού ενδιαφέροντος στη Βουλγαρία. Να σημειωθεί πως οι απώλειες για την Ελλάδα δεν περιορίζονται στη φορολογία, αλλά επεκτείνονται και στο ΦΠΑ, με πολλές εταιρείες, εκμεταλλευόμενες το ισχύον πλαίσιο, να ζητούν επιστροφή ΦΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί εταιρεία που σε καθημερινές τις επικοινωνίες με το υπουργείο Οικονομικών πιεστικά διεκδικεί επιστροφή ΦΠΑ ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών δεσπόζουν στις εικονικές μεταφορές έδρας

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην παροχή υπηρεσιών, με τις πηγές του υπουργείου να κάνουν λόγο για πληθώρα άδειων γραφείων στη λεωφόρο Γκ. Ντιμιτρόφ στη Βουλγαρία όπου συστεγάζονται με λογιστικά γραφεία, παίζοντας το ρόλο της έδρας.

Σημειώνεται ότι συνολικά ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία υπολογίζεται πως ξεπερνά τις 12.500, ενώ αν προστεθούν και οι εικονικές «εταιρείες – σφραγίδα» αγγίζουν, όπως εκτιμάται, τις 60.000. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται εκστρατεία ενημέρωσης των φορολογουμένων για τα νομικά οχήματα που χρησιμοποιούνται για φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή, με στόχο την εθελοντική συμμόρφωση και την αποφυγή τέτοιων μέσων.

Προς έκδοση ειδικές ελεγκτικές οδηγίες

Για το θέμα αυτό, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίου Ελέγχου (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, έκανε γνωστό ότι «σύντομα θα εκδοθούν ειδικές ελεγκτικές οδηγίες και θα γίνουν προσεγμένα βήματα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία χωρίς να υπάρχουν προβλήματα με τυχόν νομικά κωλύματα».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ