Τα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας του φόρουμ για τη βιομηχανία και οι προτάσεις πολιτικής και δράσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ημερίδας, που διοργάνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς τόνισε ότι «αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη χώρα η άμεση ανακατεύθυνση της ατζέντας σε αναπτυξιακές στρατηγικές, όχι μόνο για λόγους ψυχολογίας της αγοράς, αλλά γιατί πρέπει να περάσουμε σε έναν ρεαλισμό δράσης και δημιουργίας, προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα».
Γιώργος Καββαθάς: Η ελληνική οικονομία πρέπει να περάσει σ’ ένα πιο εξωστρεφές επενδυτικό μοντέλο
«Είναι κοινός τόπος ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να περάσει το κατώφλι της μεταπρατικής οικονομίας προς την κατεύθυνση υιοθέτησης ενός πιο εξωστρεφούς, επενδυτικού μοντέλου, που θα ενισχύσει τη μεταποίηση και τα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά που παράγονται στη χώρα. Όμως, η απλουστευτική άποψη ότι πρώτα εφαρμόζω πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης, στη συνέχεια συρρικνώνω την εγχώρια κατανάλωση και μετά αναπτύσσω τα εργαλεία για την κινητοποίηση επενδύσεων, είναι μία ξεπερασμένη από τα πράγματα αντίληψη με απτά αποτελέσματα αποτυχίας. Είναι μία συνταγή που έπληξε, ταυτόχρονα, εμπόριο, μεταποίηση, πρωτογενή παραγωγή, είναι μία συνταγή που περιόρισε εξαγωγές και συνέργιες», ανέφερε ο κ. Καββαθάς.
Κωνσταντίνος Μπίτσιος: Να αξιοποιήσουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η χώρα
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Κωνσταντίνος Μπίτσιος, επισήμανε στην ομιλία του ότι είναι αναγκαίο «να αξιοποιήσουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η χώρα, ώστε να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Προς αυτήν τη κατεύθυνση, τον ρόλο της ατμομηχανής καλείται να παίξει η βιομηχανία. Πρέπει να διαλύσουμε τον μύθο ότι η Ελλάδα δεν παράγει».
Όπως είπε ο κ. Μπίτσιος, η ελληνική βιομηχανία έχει πολλούς κλάδους με μεγάλη παράδοση και πολλούς και έμπειρους εργαζόμενους. Δημιουργεί το 15,6% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, δηλαδή περίπου 20 δισ. ευρώ. ευρώ. Παράγει μειώνοντας τις εισαγωγές και αυξάνοντας τις εξαγωγές. Το 90% των εξαγωγών είναι βιομηχανικά προϊόντα, των οποίων η συνολική αξία ξεπερνά τα 24 δισ. ευρώ. Έχει την υψηλότερη παραγωγικότητα κατά 22% από το σύνολο της υπόλοιπης οικονομίας. «Η βιομηχανία έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Το ποσοστό της ελληνικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ είναι 10%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι περίπου στο 15%. Ο στόχος της ευρωπαϊκής επιτροπής είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος να φτάσει στο 20%. Για την Ελλάδα, το στοίχημα είναι ακόμα πιο δύσκολο. Η ελληνική βιομηχανία μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε μία βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά», σύμφωνα με τον ίδιο.
Μιχάλης Ψύλος: Αναγκαία η αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο εθνικό προϊόν
Η νέα βιομηχανική πολιτική, το επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς επίσης και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, συζητήθηκαν από εκπροσώπους παραγωγικών φορέων κατά τη διάρκεια της ημερίδας. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Μιχάλης Ψύλος, πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Στη σύντομη εισήγησή του, ο κ. Ψύλος αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία που έχει η ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας. Πρόσθεσε ότι αναγκαία είναι η αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο εθνικό προϊόν, μέσα από τη διενέργεια σημαντικών επενδύσεων τα επόμενα χρόνια.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ψύλος στις συνεργασίες που έχει το ΑΠΕ-ΜΠΕ με τα 32 εθνικά πρακτορεία των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς επίσης και στις συνεργασίες που έχει τόσο με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, όσο και με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων XINHUA.
Παύλος Θωμόγλου: Ανάγκη ίδρυσης αυτόνομου υπουργείου Βιομηχανίας
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Παύλος Θωμόγλου, αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), μίλησε για την ανάγκη ίδρυσης αυτόνομου υπουργείου Βιομηχανίας, προκειμένου ο σχεδιασμός της επαναβιομηχάνισης της χώρας να γίνει κατά τρόπο ενιαίο και ορθολογικό, χωρίς καθυστερήσεις. Ο κ. Θωμόγλου συμπλήρωσε ότι τα επιμελητήρια, στο πλαίσιο των θεσμικών ρόλων τους, θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας για μία βιώσιμη και ελπιδοφόρα ανάπτυξη, για την οποία η ενδυνάμωση της βιομηχανίας αποτελεί την καλύτερη εγγύηση και προοπτική για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Χαρούλα Απαλαγάκη: «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Στις δυσκολίες που έχει βιώσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναφέρθηκε η Χαρούλα Απαλαγάκη, γγ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Όπως σημείωσε, από το 2009, όταν ξεκίνησε η κρίση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν στο 7-8% του συνόλου των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών. Σταδιακά και με την κορύφωση της κρίσης, το 2015 αυτό το ποσοστό ανήλθε κατά μέσο όρο στο 38%. Το 2016 οι ελληνικές τράπεζες κλήθηκαν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα χαρτοφυλάκιά τους σε ποσοστό περίπου 38% (κατά 40 δισ. ευρώ).
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Απαλαγάκη στη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στη διαμόρφωση βασικών διατάξεων του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που ψηφίστηκε στις αρχές Μαϊου 2017. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο στις 8 Αυγούστου, οπότε και θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα δέχεται αιτήσεις επιχειρήσεων, να συμβάλλει με όλες τους τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε.
Ευριπίδης Δοντάς: Η μεταποίηση υπάρχει και αντέχει και προσφέρει θέσεις εργασίας και στήριξη στις εξαγωγές
Από την πλευρά του, ο Ευριπίδης Δοντάς, Εκπρόσωπος Ελληνικής Παραγωγής-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, επισήμανε την αναγκαιότητα να ανατραπεί το στερεότυπο ότι η χώρα δεν παράγει τίποτα ή ότι παράγει χαμηλής αξίας προϊόντα «Δεν είναι αλήθεια. Η μεταποίηση υπάρχει και αντέχει και προσφέρει θέσεις εργασίας και στήριξη στις εξαγωγές. Η εγχώρια μεταποιητική βιομηχανία έδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα μέσα στην κρίση. Είναι καιρός η χώρα να περάσει σε νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα έχει στον πυρήνα του την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης, την ελληνική παραγωγή, την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Όλες οι μεγάλες βιομηχανίες δίνουν προτεραιότητα στη βιομηχανία τους, άλλωστε ο στόχος για το 2020 για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το 20% της οικονομίας της κάθε χώρας να προέρχεται από τη βιομηχανία. Μπορούμε να συμμετάσχουμε ισότιμα και με αξιώσεις στον ευρωπαϊκό στόχο», τόνισε ο κ. Δοντάς.